SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SANKCIJE
 
Bijela kuća uvodi nove sankcije Venezueli ciljajući izvoz zlata
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 01.11.2018. - 20:24:42
WASHINGTON - Bijela kuća je uvela nove teške sankcije Venezueli, optuženoj da s Kubom i Nikaragvom, sačinjava "tiransku  trojku" u Latinskoj Americi.
Te sankcije su posebice usmjerene na izvoz zlata, a pojačane su i mjere protiv Havane, objavio je John Bolton, savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Donalda Trumpa, prema tekstu govora održanog u Miamiju.

On se obrušio na tiransku trojku od Havane, preko Caracasa do Managve, i na tu trojicu tirana koji misle da su "čelnici i revolucionari, ali su ustvari bijedni klaunovi".

"Nasilnička trojka na tom kontinentu neće vječno trajati. Kao i svi nasilnički režimi i ideologije, nestat će", inzistirao je i poručio čelnicima Venezuele Nicolasu Maduru, Kube Miguelu Diaz-Caneu i Nikaragve Danielu Ortegi neka se boje moći njihovih naroda.

Predsjednik i cijela njegova administracija će podržati borce za slobodu, rekao je John Bolton iz Miamiju domu brojnih kubanskih Amerikanaca i drugih Hispanika iz drugih režima Latinske Amerike.

U borbi protiv tri režima optuženih da izazivaju nebrojene ljudske patnje i ogromnu regionalnu nestabilnost i za zaštitu pravne države slobode i minimalnog ljudskog dostojanstva, američka vlada je odlučna i dalje koristiti sankcije.

Nakon što je sankcionirao 70 osoba u Venezueli, među kojima i predsjednika Madura i njegove supruge, Trump je potpisao predsjedničku uredbu o novim sankcijama protiv te zemlje, objasnio je Bolton.

Nove sankcije su usmjerene protiv mreža korumpiranog venezuelskog gospodarskog sektora, i posebice sektora zlata. Niti jedan Amerikanac neće moći poslovati s Venezuelom u tom sektoru koji režim koristi za financiranje njegovih ilegalnih aktivnosti, ispunjavati svoje blagajne i podržavati zločinačke skupine, rekao je Bolton.