SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
EPILOG
 
Bijeljinska šećerana: Odbijene ponude Kutjeva i još tri ponuđača
Autor/izvor: SEEbiz U/ Capital.ba
Datum objave: 09.09.2017. - 18:37:14
BIJELJINA - Skupština povjerilaca bijeljinske Šećerane u stečaju odbacila je kao finansijski neprihvatljive četiri ponude za kupovinu fabrike.

Ponude su dostavljene iz Vijetnama, Turske, Hrvatske i Banjaluke, a ponude su odbijene uz zahtjev da minimalna cijena na četvrtoj licitaciji u oktobru bude 15 miliona KM.

Dostavljene ponude, osim formalnih nedostataka, finansijski su bile neprihvatljive, a kreću se od tri miliona eura koliko je ponudila turska kompanija, do pet miliona evra koliko su ponudili potencijani kupci iz Vijetnama.

Poslednjeg dana roka, pristigla je ponuda Poljoprivrednog kombinata "Kutjevo" iz Hrvatske koja iznosi 3,2 miliona eura, dok je Goran Vajkić iz Banjaluke na ročištu u Privrednom sudu u Bijeljini obrazložio ponudu od 6,75 miliona KM.

Predsednik Odbora poverilaca Faik Muhić rekao je na ročištu, što je Skupština povjerilaca i usvojila, da će licitacija u oktobru biti poslednja i da će, ukoliko bude neuspešna, sledeći korak biti srazmerna podela imovine povjeriocima i reorganizacija Šećerane.

Muhić, koji predstavlja skoro 70 odsto povjerilaca Šećerane, očekuje da sva četiri kupca poboljšaju svoju ponudu, te da se postigne cijena od minimalno 15 miliona KM za imovinu Šećerane koja godinama ne radi.

Radnici koji su bili prisutni na ročištu tvrde da je to vrednost jednaka cijeni koja bi se postigla prodajom fabrike na otpadu bez uračunate vijrednosti zemljišta.