SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INVESTICIJE
 
Bin Talal želi da investira u Crnu Goru
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 27.08.2017. - 14:25:43
TIVAT - Saudijski biznismen, investitor i filantrop, princ Alwaleed bin Talal bin Abdulaziz Al Saud, koji dio odmora provodi u Crnoj Gori, pozdravio i ocijenio mudrim strateško opredjeljenje Crne Gore da razvija elitni turizam iznijevši konkretne primjere država koje su zahvaljujući sličnim odlukama doživjele turistički procvat, ali i iskazao interesovanje za saradnju.

Predsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković sastao se sa saudijskim biznismenom, investitorom i filantropom, princom Alvalidom bin Talalom bin Abdulazizom Al Saudom, koji dio odmora provodi u Crnoj Gori.

Glavna tema sastanka, upriličenog na prinčevoj jahti "Kingdom 5KR" usidrenoj ispred Budve, bila je mogućnost njegovog investiranja u Crnoj Gori.

Marković je upoznao princa bin Talala sa ekonomskim i investicionim potencijalima naše zemlje ocijenivši da je Crna Gora počastvovana njegovim dolaskom i zainteresovanošću za investicije.

"Vaš boravak u Crnoj Gori je prilika koju ne želimo da propustimo", rekao je Marković.

Premijer je u kontekstu investicione klime, kao dominante preokupacije renomiranih ivestitora poput princa bin Talala, posebno naglasio činjenicu da je naša zemlja nepovratno na putu zapadnih integracija i evropskog i evroatlantskog civilizacijskog sistema vrijednosti.

Marković je istakao i to da je Crna Gora država međuetničkog sklada što je čini još atraktivnijom za investicije prinčeve Kingdom Holding Company imajući u vidu njegove svetonazore.

Upoznajući Princa sa političkom, društvenom i ekonomskom situacijom u našoj zemlji Marković je posebno istakao dobre rezultate fiskalne konsolidacije kao i činjenicu da Crna Gora ima najveći privredni rast u regionu naglasivši da je sada jedan od prioriteta Vlade jačanje institucija države, među ostalim i zato da bismo investicioni ambijent, premda je on najpovoljniji u regionu, učinili još atraktivnijim.

"To govori o našem strateškom opredjeljenju i o našoj viziji da se dalje razvijamo kao prestižna turistička destinacija", rekao je Marković.

Princ bin Talal je pozdravio i ocijenio mudrim strateško opredjeljenje Crne Gore da razvija elitni turizam iznijevši konkretne primjere država koje su zahvaljujući sličnim odlukama doživjele turistički procvat. U tom kontekstu Princ je iskazao interesovanje za saradnju.

Na sastanku koji je protekao u poslovnoj, ali izuzetno srdačnoj atmosferi, princ bin Talal se interesovao za određene konkretne lokacije rekavši da bi mu bilo zadovoljstvo da kao investitor doprinese razvoju Crne Gore. Princ Alwaleed bin Talal bin Abdulaziz Al Saud je ocijenio na kraju sastanka da bi za konkretizaciju daljih aktivnosti bilo najefikasnije da sa predsjednikom Vlade Crne Gore bude u direktnom kontaktu kako bi dvije strane u što kraćem roku pokušale da dogovore saradnju na konkretnim projektima.

Princ Alvalid bin Talal dva puta je od strane Magazina Forbes proglašen jednim od najkreativnijih investitora u svijetu, dok njegova Kingdom Holding Company predstavlja jednu od najuspješnijih i najdiversifikovanijih međunarodnih kompanija. Vrijednost kompanije procijenjena je na 17 milijardi dolara.

Princ bin Talal najveći je pojedinačni akconar Citigroupe, drugi po broju dionica akcionar 21st Century Foxa. Takođe je vlasnik pariskog hotela Four Seasons George V kao i suvlasnik u hotelskim lancima Four Seasons i Mövenpick.