SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TREND
 
Bingo najviše profitirao od pada Konzuma
Autor/izvor: SEEbiz / indikator.ba
Datum objave: 23.01.2018. - 08:37:00
SARAJEVO - Većina vodećih maloprodajnih lanaca u Bosni i Hercegovini koristi porsnuće Konzuma, a najviše lider Bingo, navodi se u analizi trendova u maloprodaji u BiH Euromonitora.

- Bingo predvodi paket trgovinskih lanaca kontrolisanih domaćim kapitalom, koji sada dominiraju maloprodajom: sedam od deset najvećih trgovaca u 2017. godini bilo je dominantno u domaćem vlasništvu, dok je na početku perioda pregleda bilo pet od deset sa udjelom strukture koja favorizuje međunarodne lance, navodi se u analizi.

Osnovni trendovi u maloprodaji u Bosni i Hercegovini su rast prosječne veličine prodavnica, moderni prehrambeni prodavači nadmašuju tradicionalne, prodaja neprehrambene robe raste brže od prodaje hrane, prodaja "izvan prodavnica" raste brže od prodaje u prodavnicama, od čega se najveći dio odnosi na internet prodaju.

- Iako je moguća dodatna konsolidacija, nezavisni igrači bi mogli popuniti rupe koje su ostavile velike kompanije fokusirane na količinu iznad kvaliteta. Najinovativniji koncepti u maloprodaji u narednom periodu će očekivano doći od malih nezavisnih igrača, prisiljenih da preuzmu moćne lance. Tokom predviđenog perioda biće reperkusija Agrokorovog pada u maloprodaji i u drugim industrijama, zaključuje Euromonitor.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.