SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
VALUTE I ROBE
 
Bitcoin i zlato sve skuplji
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 14.08.2017. - 07:35:30
LONDON - Valutna i robna tržišta na početku kolovoza iznjedrili su neke značajne dobitnike. 

Cijena zlata dostigla je najvišu razinu u posljednja dva mjeseca. Za uncu (31,1 grama) zlata treba izdvojiti samo nekoliko dolara manje od 1.300 dolara. 

Cijena srebra se ponovo popelo na razinu iznad 17 dolara po unci, što je rast od pet posto na tjednoj razini i najviša vrijednost od srpnja prošle godine. 

Nastavlja se i snažan rast kriptovalute bitcoin, budući da je njegova vrijednost premašila 4.000 dolara. Ove godine, cijena bitcoina je više nego utrostručena.
Napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje su povećale geopolitički rizik, a najavljeno pooštravanje evropske i američke monetarne politike smanjuje atraktivnost ulaganja u dionička tržišta, a povećava ulaganja u sigurna utočišta. 

Na tržištima valuta pažnju investitora skreću japanski jen i švicarski franak. Ako je na početku kolovoza bilo potrebno za euro platiti više od 1,15 franaka, na kraju prošle sedmice euro je vlasnike mijenjao za 1,13 franka. Sedmični rast švicarske valute u odnosu na euro bo je najviši u više od godinu dana.