SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KRIPTOVALUTE
 
Bitcoin slavi deseti rođendan
Autor/izvor: SEEbiz / Bug.hr
Datum objave: 31.10.2018. - 20:29:31
ZAGREB - U jeku velike globalne financijske krize prije deset godina, misteriozni Satoshi Nakamoto osmislio je digitalnu valutu koja bi mogla zamijeniti klasične valute, a bila bi decentralizirana pa bi bankama, koje su krizu i uzrokovale, na taj način bila oduzeta apsolutna moć na financijskim tržištima.
Nakamoto je na današnji dan, 31. listopada 2008. godine, objavio 9 stranica dug rad pod nazivom "Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System" u kojem je opisao sustav blockchaina, distribuirane datoteke na kojoj se zasniva novi monetarni koncept, danas poznat kao kriptovaluta. Iz ovog se razloga Noć vještica ujedno može smatrati i rođendanom bitcoina, blockchaina pa i općenito kriptovaluta.

Nedugo potom, 3. siječnja 2009. godine Nakamoto (tko god to bio) je izrudario i prvi blok bitcoina. Nakon toga je 12. siječnja u prvoj zabilježenoj kripto transakciji, na bloku 170, autor bitcoina poslao 10 bitcoina developeru Halu Finneyu i tako pokrenuo tržište kriptovaluta čija će tržišna kapitalizacija u danima najveće slave, krajem 2017. godine, dosegnuti gotovo bilijun američkih dolara.

Bitcoin će godinama nakon pokretanja biti rezerviran za tržišnu nišu digitalnih "rudara" i koristit će se samo unutar malene bitcoin zajednice. Poznata je priča kako je jedan programer u ranim danima ove kriptovalute dao njih čak 10 tisuća za jednu pizzu, što mnogo govori o percipiranoj vrijednosti "digitalnog zlata" u to doba.

2011. godine prve će institucije i organizacije, poput WikiLeaksa, početi prihvaćati decentralizirani oblik plaćanja, i u narednih 4-5 godina bitcoin će polako početi širiti mrežu svojih korisnika. Dane najveće slave doživjet će 2016. i 2017. godine kada je, potaknut velikim rastom, gotovo svatko tko imalo prati vijesti iz tehnologije i financija počeo razmišljati o kriptovalutama.

Najviša cijena ikada zabilježena za jedan bitcoin zabilježena je sredinom prosinca 2017. godine, u vrhuncu lanjske bitcoin manije, i iznosila je tek malo ispod 20.000. Od tada se, tijekom ove godine, njegova vrijednost ispuhala, a s njom je splasnuo i interes mainstream javnosti za bitcoinom. Međutim, kripto zajednica i dalje je aktivna, prisutnost blockchaina širi se i na ostala područja izvan kriptovaluta, a cijena bitcoina stabilizirala se na razinama između 6 i 7 tisuća dolara. Ukupna tržišna vrijednost svih do sada izrudarenih bitcoina iznosi preko 100 milijardi dolara.

Tko je Satoshi Nakamoto i dalje nije poznato.