SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRODAJA
 
Bivša Mesićeva rezidencija ide na bubanj
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 28.01.2018. - 11:59:58
ZAGREB - Ministarstvo državne imovine odlučilo je na natječaju prodati vilu u Grškovićevoj ulici 13 u Zagrebu, u kojoj je donedavno djelovao bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić, kojeg je država deložirala početkom 2017.

Ministarstvo je jučer objavilo oglas s javnim pozivom za podnošenje ponuda za kupnju 12 nekretnina u vlasništvu države, a među njima se našla i ova atraktivna vila na Šalati s početnom cijenom od 6,2 milijuna kuna.

Ukupna površina vile s pripadajućim vrtom i garažom iznosi 650, dok je stambeni dio veličine 350 četvornih metara. Donedavna Mesićeva vila, izgrađena 1937., u odličnom je stanju jer je 2009., kada je tadašnja Vlada Jadranke Kosor odlučila dati ovu nekretninu na upravljanje Uredu bivšeg predsjednika Republike, obnovljena za oko 700.000 kuna, a cijelo to vrijeme godišnji proračun Ureda bio je oko 800.000 kuna, pa je i održavana. Rezidencija na Šalati sastoji se od četiri etaže: podruma, niskog prizemlja, visokog prizemlja i prvog kata, a u sklopu objekta je i garaža s jednim parkirnim mjestom. Budući da vila nije prikladna za smještaj državnih institucija, ministar državne imovine Goran Marić odlučio ju je prodati, piše Jutarnji list.

Vlada Tihomira Oreškovića, na inicijativu tadašnjih HDZ-ovih koalicijskih partnera iz Mosta, donijela je novi zakon, koji je stupio na snagu 1. lipnja 2016., kojim se bivšem predsjedniku Mesiću ukida pravo na ured, odnosno ograničeno je korištenje na pet godina, no Mesić je, smatrajući da ima pravo na ured, državu tužio Ustavnom sudu i odbijao se iseliti. Nakon toga država je ukinula proračun Uredu bivšeg predsjednika, pa su jedno vrijeme režije i potrepštine plaćali sam Mesić i njegova tajnica. No nakon što je Ustavni sud odbio njegov zahtjev, početkom prošle godine Ministarstvo državne imovine obavilo je primopredaju s Mesićem i preuzelo vilu, a bivši je predsjednik nastavio djelovati u prostorijama Saveza antifašističkih boraca Hrvatske.

Tadašnjoj Oreškovićevoj Vladi bila je sporna činjenica da je bivši predsjednik imao doživotno pravo na svoj ured, dok je to u nekim drugim državama riješeno tako što su bivši predsjednici imali takvo pravo na određeno razdoblje.

Jamčevina za vilu u Grškovićevoj iznosi 310.000 kuna, moći će se pogledati 20. veljače i 1. ožujka, a natječaj traje do 27. ožujka.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.