SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Blaga stabilizacija dolara prema košarici valuta
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 18.01.2018. - 15:58:05
LONDON - Dolar se u četvrtak na međunarodnim tržištima donekle stabilizirao prema košarici drugih najvažnijih svjetskih valuta zahvaljujući kupnjama na koje je ulagače potaknulo najnovije jačanje prinosa na američke državne obveznice.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je ojačao 0,2 posto, na 90,73 boda. U trgovanju za vrijeme rada azijskih tržišta nakratko je skliznuo na 90,113 boda, najniže razine od prosinca 2014. godine.

Cijena američke valute ostala je, pak, više-manje nepromijenjena u usporedbi se prethodnim zatvaranjem te se njome trgovalo po 111,30 jena.

Eurom se u takvom ozračju trgovalo po 1,2194 dolara, što znači da je ojačao blagih 0,1 posto u odnosu na jučerašnje zatvaranje, ali i da mu je cijena znatno ispod 1,2323 dolara, najviših razina od prosinca 2014. godine, koje je nakratko dotaknuo u trgovanju u srijedu.

Podršku dolaru pružio je rast prinosa na američke državne obveznice, pri čemu su prinosi na 2-godišnje obveznice poskočili na 2,06 posto, najviše razine od 2008. godine, dok su oni na 10-godišnje dosegnuli 2,6 posto, najviše prošlogodišnje razine. No, na tržištu vlada oprez u pogledu izgleda za dolar zbog izostanka pritisaka na njegovo jačanje.

Euro je u srijedu skliznuo pod utjecajem izjava dužnosnika Europske središnje banke (ECB) Ewalda Nowotnyja koji je novinarima izjavio kako najnoviji uspon eura prema dolaru ne pomaže. Takve poruke pokrenule su val dobitonosnih prodaja pred skorašnju redovnu mjesečnu sjednicu ECB-a.

Dužnosnike ECB-a možda je iznenadila brzina aprecijacije eura, kazao je Lee Jin Yang, analitičar u odjelu makroekonomskih istraživanja u Aberdeen Standardu. "Možda pokušavaju kontrolirati oscilacije ili usporiti njegovo jačanje", kazao je Lee.