SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Blage oscilacije dolara nakon najvećeg tjednog dobitka u 2017.
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 06.11.2017. - 12:00:58
LONDON - Dolar je u ponedjeljak na međunarodnim tržištima zabilježio neznatne promjene prema košarici ostalih najznačajnijih svjetskih valuta, nakon blagih dobitonosnih prodaja na koje je ulagače potaknuo njegov prošlotjedni najveći uspon u ovoj godini.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je ostao više-manje nepromijenjen u usporedbi s prethodnim zatvaranjem, na 94,946 bodova. U prošlom je tjednu ojačao 1,3 posto, najviše u ovoj godini.

Eurom se pritom trgovalo po također gotovo nepromijenjenom tečaju u usporedbi s prethodnim zatvaranjem, po 1,16065 dolara.

Tečaj američke prema japanskoj valuti u jednom je, pak, trenutku poskočio na 114,89 jena, na najviše osmomjesečne razine, za vrijeme rada azijskih tržišta.

Ulagači u Londonu bili su na nešto većem oprezu, budući da ih prošlotjedni podaci s američkog tržišta rada nisu previše impresionirali. Sada ih više brine status američkog gospodarstva i plan porezne reforme.

Analitičare je razočarao podatak o rastu plaća, objavljen u sklopu izvješća o zaposlenosti u petak, no ostaju optimistični u pogledu njihova daljnjeg jačanja pa njihova očekivanja rasta kamatnih stopa u prosincu ostaju više-manje nepromijenjena.

Podaci o zaposlenosti u Sjedinjenim Državama, uključujući podatke o rastu plaća, uglavnom su u skladu s nedavnim trendovima, ocijenio je valutni analitičar u Barclaysu Shinichiro Kadota.

No, upozoravajući signal stigao je s tržišta obveznica na kojima je zabilježena najmanja razlika među prinosima na dvogodišnje i 10-godišnje američke državne obveznice u posljednjih više od 10 godina.

"Jedini razlog zbog kojeg ulagači nisu poduzeli veće prodaje dolara su neizvjesnosti u pogledu napretka u provedbi plana porezne reforme, iako je s tržišta obveznica poslan upozoravajući signal", rekao je Viraj Patel, valutni analitičar u banci ING.