SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Blagi oporavak cijena nafte
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 20.04.2017. - 14:15:59
LONDON - Cijene nafte blago su porasle u četvrtak na međunarodnim tržištima, nakon pada dan ranije za 3,5 posto, uslijed naznaka pojedinih zemalja velikih proizvođača da će vjerojatno nakon lipnja biti produljeno razdoblje smanjenja proizvodnje dogovorenog u okviru OPEC-a.

Na londonskom tržištu cijena barela u četvrtak je porasla 50 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 53,43 dolara. Barelom se na američkom tržištu trgovalo po 43 centa višoj cijeni u odnosu na zatvaranje u srijedu, odnosno po 50,87 dolara.

Članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), Saudijska Arabija i Kuvajt, poručile su da će se napori te grupe i drugih proizvođača, uključujući Rusiju, da smanje proizvodnju vjerojatno produljiti i nakon lipnja.

Ipak, tržište pritišću prevelike zalihe. Unatoč padu američkih zaliha sirove nafte u prošlom tjednu, neočekivani rast zaliha benzina za 1,5 milijuna barela potopio je cijene nafte u srijedu za više od 3,5 posto. Istovremeno je proizvodnja sirove nafte u SAD-u porasla na 9,25 milijuna barela dnevno, pokazuju službeni podaci američke vlade, što je gotovo 10 posto više nego sredinom 2016. godine.

"Možda je usklađivanje američkih zaliha sirove nafte u tijeku, ali zabrinutost zbog daljnjeg rasta benzinskih zaliha se povećava iako napreduje američka ljetna sezona putovanja", rekao je Stephen Brennock iz PVM Oil Associatesa. "S pitanjima povezanim uz američku potražnju benzina, svaki daljnji rast zaliha derivata djelovat će kao kočnica oporavka cijena nafte", dodao je.

Svjetske zalihe goriva znatno su iznad petogodišnjeg prosjeka, a saudijski ministar nafte Kalid Al Faliha kazao je da su one djelomice povećane i zbog toga što trgovci prodaju zalihe iz spremnika svojih tankera.

U Kini su se pojavile naznake da rafinerije rekordno uvoze naftu te proizvode više benzina i dizela nego što ta zemlja može apsorbirati. Kineska proizvodnja benzina u ožujku je porasla 2,5 posto na godišnjoj razini, na 11,24 milijuna tona, najvišu razinu od travnja 2014. godine, objavio je kineski državni zavod za statistiku, a ta proizvodnja završava na već ionako dostatno opskrbljenom azijskom tržištu.

OPEC je na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 51,88 dolara, što je za 41 cent manje u odnosu na prethodni dan trgovanja.