SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Blagi oporavak eura s najniže razine u šest tjedana prema dolaru
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.08.2018. - 15:02:43
LONDON - Tečaj eura blago je ojačao u utorak na svjetskim deviznim tržištima prema dolaru, odmaknuvši se tako od najniže razine u zadnjih šest tjedana koju je dotaknuo dan ranije, no najvažnije svjetske valute i dalje se kreću u uskim rasponima, jer investitorima nedostaje novih smjernica.

Tečaj eura tijekom prijepodnevnog trgovanja dosegnuo je 1.1583 dolara, nakon što je u ponedjeljak u jednom trenutku skliznuo na 1,1530 dolara, najnižu razinu od 28. lipnja, nakon objave slabijeg nego što se očekivalo podatka o njemačkim industrijskim narudžbama.

„U ovoj fazi ciklusa, tržišta su razumno uvjerena u ono što će Fed sljedeće učiniti, pri čemu dolar treba novi poticaj kako bi izašao iz raspona u kojem se već neko vrijeme kreće", smatra Viraj Patel, valutni strateg pri ONG Baku u Londonu.

Financijska tržišta očekuju da će američka središnja Fed podići ključnu kamatnu stopu još u dva navrata do kraja ove godine, nakon što je već od početka 2018. u dva navrata povećala cijenu novca za po 0,25 postotnih bodova.

Nešto veće pomake jutros je zabilježio i australski dolar, koji je ojačao prema američkom imenjaku za 0,5 posto, na 0,7427 američka dolara, nakon što je tamošnja središnja banaka zadržala postojeću monetarnu politiku.

Potporu australskoj valuti dao je i kineski juan, koji pokazuje naznake stabilizacije nakon nedavnog pada na najniže razine u 14 mjeseci zbog eskalacije trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine.

No, neki analitičari smatraju da trgovinske napetosti podupiru tečaj dolara jer je američko gospodarstvo bolje pozicionirano za protekcionizam od tržišta u razvoju, a carine bi mogle smanjiti američki trgovinski deficit.