SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Blagi rast dolara uoči odluka sa sjednice Feda
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 26.07.2017. - 14:59:00
Zadnja izmjena: 26.07.2017. - 15:00:12
LONDON - Dolar je u srijedu na međunarodnim tržištima blago ojačao prema košarici najvažnijih svjetskih valuta dok ulagači čekaju nove smjernice iz američke središnje banke Fed o daljnjim potezima u monetarnoj politici po završetku današnje redovne sjednice.

Dolar je u srijedu na međunarodnim tržištima blago ojačao prema košarici najvažnijih svjetskih valuta dok ulagači čekaju nove smjernice iz američke središnje banke Fed o daljnjim potezima u monetarnoj politici po završetku današnje redovne sjednice.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros je ojačao blagih 0,1 posto, na 94,19 bodova, i drži se iznad najnižih razina u 13 mjeseci, od 93,638 bodova, na koje je skliznuo u jednom trenutku u utorak.

Euro je, pak, jutros blago oslabio prema dolaru, na 1,1631 dolara. U utorak mu je cijena, pod utjecajem objave snažnijeg od očekivanog podatka o poslovnoj klimi u Njemačkoj, nakratko poskočila na 1,17125 dolara, najviše razine od kolovoza 2015. godine i nadomak najviših razina u posljednje dvije i pol godine.
Tržišta su smanjila očekivanja u vezi rasta kamatnih stopa u SAD-u u idućim mjesecima pa su, prema sadašnjim procjenama sudionika Reutersovih anketa i CME-ovog Fedwatcha, šanse da budu podignute do kraja godine manje od 50 posto.

Američka središnja banka objavit će odluke nakon završetka dvodnevne sjednice, a ekonomisti očekuju da će Fed zadržati ključne kamatne stope u ciljanom rasponu od jedan do 1,25 posto.

"Možemo očekivati blagi oporavak dolara ako ne bude promjena u retorici Feda u službenom priopćenju sa sjednice, a bolja prilika Fedu za slanje poruka u vezi poteza koje očekuju u monetarnoj politici bit će sastanak u Jackson Holeu koji se održava idućeg mjeseca", tumači ukratko raspoloženje na valutnim tržištima analitičar Commerzbanka Ulrich Leuchtmann.