SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NOVO DOBA
 
Blockchain donosi novu industrijsku revoluciju
Autor/izvor: SEEbiz / CNBC
Datum objave: 13.05.2018. - 08:17:00
Zadnja izmjena: 13.05.2018. - 21:37:18
NEW YORK - Jedan od autoriteta Wall Streeta tvrdi kako je značaj blockchain tehnologije toliki da će ona donijeti novu industrijsku revoluciju.

Portfolio manager Steve Chiavarone za CNBC je izjavio kako je blockchain tehnologiju uključio u svoje tržišne prognoze.

- Bit će to jedna od pet ključnih tehnologija - uz automatizaciju, robotiku, umjetnu inteligenciju i internet stvari - koja će biti pokretač sljedeće industrijske revolucije, izjavio je Chiavarone.

Na njegovu hrabru prognozu nimalo ne utječu aktualne turbulencije na tržištu kriptovaluta.

Bitcoin koji je nešto poput "FANG" segmenta kripto svijeta, muku muči s probijanjem razine od 10.000 dolara, samo nekoliko mjeseci nakon što je stigao blizu razine od 20.000 dolara (u prosincu prošle godine). I ne samo to, Chiavarone smatra kako FANG dionice (Facebook, Amazon, Netflix i Google) već profitiraju od blockchain tehnologije, kao i jošp neki sektori poput financijskog i zdravstvenog. 

- Mnogi investitori kupovali su bitcoin jer on im je omogućavao pristup blockchain tehnologiji. Velike banke dosta ulažu u taj segment. Bank od America još je u Davosu nedavno objavila kako oni najviše investiraju u ovaj segment, podsjeća Chiavarone. 

Chiavarone vjeruje kako blockchain tehnologija ima vrijednost stoga što potencijalno može transformirati sustav poravnanja, postupak potvrđivanja obračuna u korporativnom sektoru. 

- Ima opciju zamjene poravnanja, postupka koji je skup i zahtijeva dodatne zaposlenike i vrijeme te mnogo papira, sustavom koji je trenutačan, pojašnjava Chiavarone.

- To znači da će kompanije imati efikasnije lance nabave. Moći će smanjiti troškove zaposlenika. I to će pomoći poduzetnicima da rade efikasnije i da te uštede investiraju u nešto drugo, zaključuje Chiavarone.