SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KONKURENCIJA
 
Bloomberg: Ljeto neće donijeti oporavak Konzuma i Agrokora
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 03.07.2017. - 09:33:00
Zadnja izmjena: 03.07.2017. - 09:38:04
LONDON - Invazija turista na Hrvatsku trebala bi ponuditi mogućnost oporavka Agrokora. No, ovo ljeto možda neće biti tzako dobro za Konzum, piše Bloomberg.
Čak i lokalno stanovništvo počelo je izbjegavati Konzum i okreću se konkurenciji poput Lidla. 

- Kupovao sam u Konzumu, no sada kupujem u Lidlu jer su im proizvodi bolji i jeftiniji, rekao je Bloombergu Nebojša Kovačević, vodoinstalater nakon što je obavio kupovinu u Lidlovom trgovačkom centru u Krku.

Konkurencija poput Lidla počela je posljednjih godina nagrizati prihode Konzuma. Turbulencije koje su se ove godine dogodile Agrokoru također su utjecale na pad prihoda u najjačem hrvatskom trgovcu. Konzumova prodaja pala je 11 posto u prvih pet mjeseci ove godine što je također pomoglo potonuću vrijednosti Agrokorovih obveznica.

Rezultati poslovanja Konzumovih trgovina ovog ljeta bit će pod posebnim povećalom jer Agrokor ulazi u ključno razdoblje restrukturiranja. Godinama je Konzum bio glavni igrač na jadranskoj obali što je koncernu davalo značajan izvor gotovog novca.

Sada jača konkurencija odvodi mu kupce, a novčani tijek baš sada je važniji nego ikada jer kompanija muku muči s likvidnošću.

- Dok Agrokor prima hitne zajmove, ne može si dopustiti da gubi kupce. Problemi u opskrbi trgovina mogli bi ga učiniti posebno ranjivim, kaže za Bloomberg Goranko Fižulić.

- Konzum ne može održati svoj model maloprodaje jer je taj model ugrožen. Konzum se teško može nositi s Lidlom i ostalim konkurentima i neće moći zadržati svoju tržišnu poziciju. Konkurencija je još jača tijekom ljetnih mjeseci jer će strani turisti kupovati u onim trgovinama koje su im poznate iz njihovim domicilnih zemalja, kaže Fižulić.

Konzum je najavio kaklo će tijekom transformacije zatvoriti stotinjak od svojih 700 trgovina u Hrvatskoj. Općenito, Agrokor će uskoro početi s rasprodajom imovine. Koncern ima vlasništvo u čak 143 kompanije. 

- Kompanija je toliko velika i važna da ima mnogo onih koji za nju lobiraju i mnoge političke odluke u prošlosti pomogle su njezinom širenju. Mislim da Agrokor neće ostati cjelovit, jasan je Lutz Roehmeyer, koji nadzire imovinu od 12 milijardi eura u Landesbank Berlin Investment.

Nije izvjesno niti to treba li Konzum koji drži 30-postotni udjel na hrvatskom tržištu maloprodaje, nastaviti poslovanje pod tim brendom, čak i ako se promijeni njegov vlasnik. Što o tome misli Ivica Todorić, u Bloombergu nisu uspjeli doznati jer je odbio njihovu molbu za razgovorom.