SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
GEOSTRATEGIJA
 
Bloomberg: Na Balkanu sljedeći sukob NATO-a i Rusije
Autor/izvor: SEEbiz / Bloomberg; Al-Jazeera Balkans
Datum objave: 14.12.2018. - 09:16:15
LONDON - U opširnoj analizi povodom pokretanja Akcionog plana za članstvo (MAP) BiH u NATO, američka agencija Bloomberg upozorava da bi se sljedeći sukob NATO-a s Rusijom mogao voditi na Balkanu, navodeći da se Alijansa nada da će primiti još članica s Balkana, gdje je "upletena u borbu za utjecaj s Rusijom".

U tom kontekstu, Bloomberg ukazuje da se većina Srba u BiH, zajedno sa svojim liderom Miloradom Dodikom, oštro protivi članstvu te zemlje u NATO-u, za razliku od Bošnjaka i Hrvata koji pozdravljaju bliže odnose s NATO-om.

Agencija ističe da je NATO ove godine već jednom potisnuo Rusiju u borbi za utjecaj na nekada komunističkom istoku Europe, a da se sada sprema za još jedan obračun "na mjestu najvećeg nasilja na kontinentu od Drugog svjetskog rata".

Kako objašnjava, nakon što je Alijansa primila Crnu Goru u svoje članstvo, "bacila je oko" na BiH, zemlju u kojoj je pokrenula svoju prvu borbenu operaciju 1995. godine.

Ipak, upozorava se u tekstu, u BiH i dalje postoji opasnost od ključanja etničkih tenzija koje su se, kako navodi Bloomberg, dodatno pojačale prošloga tjedna, kada su ministri vanjskih poslova NATO-a ponovo pokrenuli program koji je jednno desetljeće bio "uspavan", Akcijski plan za članstvo (MAP) BiH u NATO.

Navodi se i da je Dodik, kojeg opisuju kao saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina koji predstavlja Srbe u Predsjedništvu BiH, rekao da neće podržati "ništa što znači bilo kakvu inkluziju u vojnu alijansu, NATO ili nešto drugo".

S druge strane, ističe Bloomberg, bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović rekao je da je članstvo u NATO među "najvažnijim vanjskopolitičkim ciljevima".

S njim je saglasan, navodi američka agencija, i hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić, koji je rekao da je članstvo u Alijansi prioritet i podsjetio da je nekadašnji srpski član predsjedništa Nebojša Radmanović podržao Akcioni plan 2009. godine, kada se o njemu prvi put diskutovalo.

Međutim, agencija napominje da je Dodik rekao da se geopolitička situacija danas promijenila.

Podsjeća i da su bivše jugoslavenske republike Slovenija, Hrvatska i Crna Gora već postale članice NATO-a, a da je Makedonija u srpnju pozvana da se pridruži Alijansi.

U tekstu se podsjeća i da je Daytonskim sporazumom 1995. godine formirana država sa dva entiteta, ali navodi da je njime stvorena "slaba centralna vlada", koja se sastoji od grupa koje "ometaju donošenje odluka, ekonomski razvoj i političku harmoniju dok se prepiru oko pitanja koja se kreću od raspodjele proračunskih sredstava do toga koja zastava bi trebalo da se vijori kada se sretnu".

Bloomberg navodi da Dodikovo protivljenje bližim odnosima s Alijansom ima povijesne razloge, te podsjeća da je NATO bombardovao snage bosanskih Srba posljednje godine rata u Bosni, nakon zločina u Srebrenici, kao i da je bombardirao Srbiju 1999. godine.

Agencija podsjeća da je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ranije ovog mjeseca optužio NATO i EU da "ubrzavaju napore kako bi nastavili da osvajaju regiju" i da daju zemljama "lažan izbor" da moraju da se pridruže ili Rusiji ili Zapadu, dok s druge strane glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg kaže da bi Alijansa voljela da vidi da BiH pristaje na dodatne mjere, koje su potrebne za eventualno članstvo.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.