SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IPO
 
Bloomberg: Ponude za čitav paket dionica NLB-a, cijena na dnu raspona
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 08.11.2018. - 19:59:09
LJUBLJANA - Institucionalni investitori su knjigu ponuda u inicijalnoj javnoj ponudi (IPO) Nove ljubljanske banke (NLB) napunili do cijelog paketa od 75 posto minus jednu dionicu banke koji prodaje država, vidljivo je iz objave Bloomberga.

Cijena za dionicu je dosegla 51,5 eura i tako je postavljena na donju granicu cijenovnog raspona. SDH i NLB su u IPO prospektu, koji je objavljen 26. listopada, raspon cijene postavili između 51,50 i 66 eura. Ako je vjerovati Bloombergovim neslužbenim informacijama prema kojima je cijena u IPO-u donja granica raspona, to predstavlja 68-88 posto knjigovodstvene vrijednosti banke. Ona je sredinom godine dostizala vrijednost i 75,40 eura.

Institucionalni investitori imali su rok danas do 15 sati za iskazivanje interesa za kupnju dionica NLB-a. U petak će, prema očekivanjima, biti poznata konačna cijena za dionicu.

Mali investitori, fizičke ili pravne osobe koje nisu kvalificirani investitori, u mogućnosti su bili da upišu najmanje deset dionica i platili su cijenu od 66 eura za dionicu.

Kada bude poznato kolika je konačna cijenu za dionice i koliko dionica će svaki pojedinac moći kupiti, NLB će im razliku vratiti. Prodaju NLB-a putem IPO-a koordiniraju Deutsche Bank i JP Morgan.

Prema dogovoru s Europskom komisijom, koja je zahtijevala privatizaciju banke kako se dokapitalizacija od strane države izvedena 2013. godine ne bi računala kao europskim pravilima o konkurenciji nedopuštena subvencija, država do kraja godine treba prodati 50 posto plus jednu dionicu NLB-a.

Do kraja iduće godine trebala bi prodati još četvrtinu, pri čemu bi joj ostalo 25 posto dionica plus jedna "zlatna", kako bi zadržala položaj strateškog i najvećeg vlasnika u banci od sistemskog značaja.