SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MEDIJI
 
Bloomberg: Prodaja Telenora menja tržište
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 23.03.2018. - 22:26:33
PRAG - Češka PPF grupa dogovorila je preuzimanje mobilnog poslovanja norveškog Telenora, što može uticati na preoblikovanje telekomunikacionog tržišta regiona.

PPF preuzima Telenor u Srbiji, Mađarskoj, Bugarskoj i Crnoj Gori za 2,8 milijardi evra, a to može doneti i konkurenciju Dojče telekomu, Vodafonu i Telekomu Austrija, ocenjuje "Bloomberg".

Češka privatna finansijska grupacija je u vlasništvu Petra Kelnera, najbogatijeg čoveka istočne Evrope sa bogatstvom od 12,6 milijardi dolara, navodi njujorška agencija.

Dogovor sa Telenorom će PPF-u doneti dodatnih devet miliona korisnika, 3.500 novih zaposlenih i oko 1,5 milijardi dolara dodatnih prihoda, navodi "Bloomberg".

"Na tržištu Srbije, na kom dominira kompanija Telekom Srbija u državnom vlasništvu, postoji i Vip mobajl Telekoma Austrije, koji očekuje da će pridobiti klijente u situaciji reorganizovanja lokalnog tržišta", izjavio je izvršni direktor Vipa Dejan Turk.

Njujorška agencija navodi i da je ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić pozdravio najnoviju transakciju i izrazio očekivanje da će nova investicija PPF-a stvoriti konkurentnije tržište u najvećoj bivšoj jugoslovenskoj republici.

"To je dobar signal za Srbiju kao jednu atraktivnu investicionu destinaciju. Ne očekujem drastične promene kada je reč o zaposlenima (u Telenoru). Uveren sam da će biti novih investicija", kazao je Ljajić.

Analitičar Petr Bartek iz praške filijale Erste grupe tvrdi da će PPF verovatno iskoristiti iskustvo koje ima u upravljanju češkom telekomunikacionom kompanijom O2 kako bi uvećao prihode u novopreuzetim aktivama i da bi ostvario uštede u kapitalnim troškovima.

Prvi upliv PPF-a u telekomunikacionu i medijsku industriju dogodio se pre gotovo pet godina, kada je preuzeo najveću češku telekomunikacionu kompaniju O2 od španske Telefonike za 3,4 milijarde dolara.

Od tada je znatno uvećao zaradu O2, a akcije kompanije su skočile za 400 odsto.

"PPF će verovatno biti agresivniji i okretniji investitor od Telenora i verovatno će pokušati da nadmaši svoje konkurente kroz optimizaciju poslovanja ili uvođenje novih usluga",kaže analitičar banke J&T u Pragu Milan Vaniček.

Dodaje i da bi "dolazak finansijskog predatora mogao da pojača konkurenciju i uzdrma stvari".

Kako navodi "Bloomberg", poslovni pristup PPF-a proističe iz samih korena kompanije kao jedne firme koja je fokusirana na upravljanje investicijama, osiguranje i nekretnine.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.