SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SIRIJA
 
Bloomberg: Rusija od lipnja vodi pregovore o uklanjanju Assada s vlasti
Autor/izvor: SEEbiz / Russia beyond the headlines
Datum objave: 14.09.2015. - 21:05:58
NEW YORK - Rusija Sjedinjenim Državama i Saudijskoj Arabiji šalje signale da bi mogla pristati na uklanjanje sirijskog lidera Bašara Assada s vlasti, piše Bloomberg, pozivajući se na izvore iz tri zemlje: Rusije, SAD-a i Saudijske Arabije, kao i na predstavnike opozicije u Siriji.
Prema informacijama kojima raspolaže Bloomberg, Rusija je pregovore o uklanjanju Assada s vlasti započela, kada je princ Saudijske Arabije Muhamed ben Salman posjetio Moskvu.

Međutim, glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova je, kometirajući tezu koju plasiraju zapadni mediji o scenariju prema kojem će sirijski predsjednik Assad biti uklonjen s vlasti uz navodno sudjelovanje Moskve, izjavila da Rusija ni sama ni u dogovoru s drugima ne postavlja i ne smjenjuje predsjednike stranih zemalja.

Početkom kolovoza turski mediji su, pozivajući se izjavu predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdoğana, objavili da je predsjednik Rusije Vladimir Putin promijenio odnos prema krizi u Siriji i da „znatno pozitivnije" gleda na budućnost ove zemlje bez Assada.