SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BATERIJE
 
BMW planira kupovati kobalt za baterije izravno od australskih i marokanskih rudnika
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 24.04.2019. - 14:18:03
FRANKFURT - Njemački proizvođač luksuznih automobila BMW kupovat će kobalt, ključnu sirovinu za baterije za električne automobile, izravno od rudnika u Australiji i Maroku kako bi bio siguran da se u proizvodnji tog metala nije koristio dječji rad, kazao je član uprave.

Kompanija će novu metodu izravne nabave kobalta početi primjenjivati od iduće godine, za potrebe proizvodnje nove generacije električnih vozila, kazao je u utorak na brifingu novinarima u Parizu član uprave zadužen za nabavu Andreas Wendt.

Njegov istup nadovezao se na najavu Londonske burze metala (LME) da bi od 2022. godine mogla zabraniti odnosno isključiti iz trgovanja brendove metala u čijoj se proizvodnji ne poštuje načelo odgovornosti.

Glasnogovornik švicarske kompanije za proizvodnju i trgovanje sirovinama Glencore kazao je za Reuters da će opskrbljivati BMW kobaltom iz australskog rudnika Murrin Murrin, koji je prošle godine proizveo 2.900 tona tog metala.Najveće rezerve kobalta nalaze se u Demokratskoj Republici Kongo gdje se često vade u malim rudnicima, uz minimalnu mehanizaciju i labavi nadzor lanca nabave.

Iz BMW-a su prošle godine izvijestili da su u toj afričkoj zemlji pokrenuli pilot-projekt kako bi ispitali mogućnosti poboljšanja uvjeta rada u rudnicima kobalta.