SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POZIV
 
BMW poziva inozemne kompanije da sudjeluju u financiranju njemačkog fonda za transport
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.08.2017. - 17:31:34
FRANKFURT - Inozemni proizvođači automobila trebali bi sudjelovati u financiranju njemačkog fonda za poboljšanje urbane transportne infrastrukture, poručio je izvršni direktor BMW-a nekoliko dana nakon dogovora o paketu mjera za smanjenje zagađenja koji bi trebao obnoviti povjerenje u industriju.

Na dizelskom summitu sredinom prošlog tjedna vlada i njemački proizvođači dogovorili su da će uplatiti po 250 milijuna eura u fond koji bi trebao pomoći lokalnim vlastima da smanje zagađenje, između ostalog i uvođenjem novih sustava za lakše odvijanje prometa i mjerama u sustavu javnog prijevoza.
Sporazum uključuje i izmjene softvera ugrađenog u motore 5,3 milijuna dizelskih automobila, čime bi se trebao obnoviti ugled njemačke automobilske industrije, poljuljan skandalima s krivotvorenjem podataka o emisiji štetnih plinova.

Ministrica za zaštitu okoliša Barbara Hendricks istaknula je da će radna skupina na saveznoj razini razmotriti i fizičke promjene modela motora Euro-5 i Euro-6.

"Ta mogućnost nije definitivno skinuta s dnevnog reda, tek smo na početku", kazala je Hendricks za nedjeljno izdanje dnevnog lista Frankfurter Allgemeine Zeitung FAS.

Nijedno rješenje ne može se definitivno isključiti, ponovila je ministrica, poručujući njemačkim kompanijama da pokažu "malo skromnosti".
Vlada očekuje da će kompanije uplatiti doprinos u fond do kraja iduće godine, napisao je u kolumni za Tagesspiegel zamjenik ministra gospodarstva Matthias Machnig.

"Pozorno ćemo pratiti jesu li to i učinili", dodao je.

Izvršni direktor BMW-a Harald Krueger poručio je pak u izjavi za FAS da bi i inozemne kompanije trebale sudjelovati u financiranju fonda.

"Njihovo sudjelovanje bilo bi dobar signal", pojasnio je Krueger.

Ujedno je otklonio prigovore aktivista za zaštitu okoliša da dogovorene mjere nisu dovoljno ambiciozne.

"Na dizelskom summitu dogovoreni su ambiciozni paketi mjera", ustvrdio je u izjavi za njemački dnevnik.