SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PLANOVI
 
Bobinac: Gorenje ne pokreće proizvodnju u BiH
Autor/izvor: SEEbiz / indikator.ba
Datum objave: 31.05.2016. - 09:22:42
SARAJEVO - Predsjednik Uprave Gorenja Franjo Bobinac bio je član Upravnog odbora Samita 100 biznis lidera jugoistočne Evrope koji se protekle sedmice održao u Sarajevu. Govorio je o planovima svoje kompanije.
- Trenutno su naši proizvodni kapaciteti locirani u Sloveniji, Srbiji i Češkoj Republici. Strateški plan grupacije "Gorenje" za period 2016-2020 ne predviđa izgradnju proizvodnih pogona u drugim područjima. Umjesto toga, radit ćemo na optimizaciji naših postojećih pogona, kazao je Bobinac.

On je istakao da će u sljedećih pet godina "Gorenje" biti kompanija koja će ostvarivati više od 1,5 mlrd EUR prihoda.

- Pored toga, u budućnosti ćemo se još više fokusirati na naše globalne brendove, ne samo u sektorima u kojima smo već sada prisutni, već i u premium segmentu. Dodatno ćemo raditi na podsticanju prodaje našeg premium brenda "Asko", te ćemo povećati prodaju u Australiji, SAD-u i Bliskom istoku. Evropa će naravno i dalje biti naše najvažnije tržište, a vjerujem da ćemo ostvariti snažan proboj i na tržištu zapadne Evrope gdje možda trenutno nismo toliko jaki, istakao je Boninac.

Na pitanje koji su prioritetni reformski pravci za BiH, Bobinac je kazao da vlasti u BiH treba da rade na uvezivanju entiteta u zemlji i izgradnji snažne infrastrukture neophodne za privlačenje stranih investicija.

- U vašoj zemlji ima mnogo vrijednih i obrazovanih osoba koje bi mogle raditi u nizu industrija. Uvjeren sam da razvoj jedne zemlje, ma koja god da bila, ne može biti posmatran izdvojeno, te da fokus mora biti i na razvoju kompletnog regiona, istakao je Bobinac.