SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POSLOVI
 
Boeing će biti prva privatna kompanija koja će prevoziti astronaute na ISS
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 27.01.2015. - 08:48:04
WASHINGTON - Boeing će biti prva privatna tvrtka koja će prevoziti astronaute na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) u okviru komercijalnog ugovora s NASA-om, rekao je u ponedjeljak čelnik američke svemirske agencije.
NASA je u rujnu izabrala Boeing i Space X kako bi konstruirali prva dva privatna svemirska broda kadra da prevezu astronaute na ISS i tako prekinu američku ovisnost o ruskom Sojuzu.

"Prva (komercijalna) misija s posadom koja će letjeti na ISS bit će Boeingova", dodala je na tiskovnoj konferenciji Kathy Lueders koja vodi NASA-in program komercijalnih letova s posadom.

Ugovor vrijedan 6,8 milijarda dolara koji je zaključila NASA pokriva ukupno šest misija s posadom na ISS za svaku od dvije tvrtke.

Te bi misije trebale početi koncem 2017. i početkom 2018.

Lueders je dodala da je prosječna cijena mjesta za NASA-u 58 milijuna dolara tijekom ugovora. NASA trenutačno plaća više od 70 milijuna dolara mjesto u brodu Sojuzu za prijevoz američkih astronauta na ISS.

John Elbon, čelnik Boeing Space Explorationa, podružnice za svemirske aktivnosti te tvrtke, rekao je da će prvi probni let s posadom izvesti jedan Boeingov probni pilot i astronaut NASA-e.