SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POBOLJŠANJE
 
Boeing povisio procjenu potražnje za avionima
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 18.06.2019. - 12:50:39
NEW YORK - Boeing je povisio prognozu potražnje za putničkim zrakoplovima u sljedećih dvadeset godina za tri posto, potaknut predviđanjima snažnog rasta u zračnom prometu, iako bi globalni geopolitički i gospodarski rizici mogli poremetiti takve izglede.

Najveći svjetski proizvođač aviona priopćio je u ponedjeljak na pariškom Airshowu da u sljedeća dva desetljeća očekuje 44.040 isporuka novih zrakoplova, u odnosu na 43.000 iz procjene prije godine dana.

Time bi ta industrija u iduća dva desetljeća ostvarila prihod od isporuka od 6.800 milijardi dolara, u odnosu na prošlogodišnju procjenu da će od isporuka dobiti 6.300 milijardi dolara.

Riječ je o 3-postotnom povećanju procjene za uskotrupne zrakoplove, poput modela sličnih Airbusu A320 i Boeingu 737 MAX, koji je prizemljen nakon dvije fatalne nesreće.

Procjene su povećane zbog prosječnog globalnog rasta prometa za 4,6 posto, što je nešto ispod 4,7-postotnog rasta iz prošlogodišnjih procjena.

Tržište od 3.800 milijardi dolara u velikoj mjeri podupire snažna potražnja na azijsko-pacifičkom turističkom tržištu, objavio je pak Boeing, iako je taj proizvođač izložen usporavanju gospodarstva, trgovinskim sukobima i geopolitičkim neizvjesnostima.

Boeing sada očekuje 32.420 isporuka u kategoriji uskotrupnih zrakoplova srednjeg dometa, na kojima dva najveća svjetska proizvođača najviše zarađuju i koji su popularni među niskotarifnim avioprijevoznicima.

U kategoriji širokog trupa Boeing očekuje potražnju za 8.340 novih putničkih zrakoplova u vrijednosti iznad 2.600 milijardi dolara u sljedeća dva desetljeća, što je za 270 komada iznad 8.070, iz prognoze kompanije u prošloj godini, budući da zrakoplovne kompanije trebaju osvježiti svoje flote, te zbog rasta potražnje za avionskim putovanjima na duljim linijama.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.