SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OPTUŽBE
 
Bogićević: Mišković stoji iza napada na mene
Autor/izvor: SEEbiz / Danas.rs / B92
Datum objave: 06.02.2014. - 10:22:56
BEOGRAD - Vlasnik Farmakoma Miroslav Bogićević tvrdi da ništa ne duguje Univerzal banci i da ga za to napadaju po nalogu Miroslava Miškovića.
Povodom optužbi najvećeg pojedinačnog akcionara u Univerzal banci Nebojše Divljana da su tu banku uništili njeni najveći dužnici, koji su ujedno i najveći akcionari - firme Beohemija, Farmakom i Interkomerc, vlasnik Farmakoma kaže da to nije tačno.

"Ništa ne dugujem i on to dobro zna. Zašto mene proziva? Zato što je dobio nalog od svog šefa (Miroslava) Miškovića. To je razlog. Oni su u jako dobrim odnosima. Oni sada imaju veliki problem sa Univerzal bankom jer su svi bitniji Miškovićevi partneri dobijali kredite od Univerzala i to u iznosu mnogo većem od 100 miliona evra", kaže Bogićević.

Goran Perčević, vlasnik Interkomerca, koji po Divljanu duguje 1,27 milijardi dinara Univerzalu nije mogao da potvrdi ovaj iznos, ali je precizan odgovor obećao za danas. 

"Mi godinama sarađujemo sa tom bankom i uvek smo redovno izmirivali obaveze. U probleme sa likvidnošću upali smo krajem prošle godine, investirali smo dosta, naročito u prehrambenu industriju i očekujemo da ćemo ove godine nastaviti da redovno vraćamo dugove, nakon što izađemo iz restrukturiranja i računi nam budu odblokirani", rekao je Perčević.

"Univerzal meni duguje novac. Tačno je da su krediti koje mi je banka odobrila vredni 10 miliona evra, ali Divljan nije rekao da sam ja Univerzalu dao subordinirani kredit od četiri miliona evra. Ja sam učinio uslugu toj banci tako što sam od nje otkupio imovinu vrednu 540 miliona dinara da bi oni mogli da podignu kapitalnu adekvatnost, jer određena imovina nije bila uknjižena, a Narodna banka je ne priznaje dok se ne uknjiži. Meni u ugovoru piše da kredit vraćam imovinom i to Divljan dobro zna. Svi znaju da sam time Univerzalu učinio uslugu, a meni je ta banka na moje kredite naplatila kamatu od 250 miliona dinara, što nije trebalo da uradi", kaže Bogićević. 

Prema njegovim rečima, dok je on na subordinirani kredit Univerzalu naplaćivao kamatu od šest odsto, ta banka je njemu davala kredite po kamati od 20 odsto.

"Sve moje aktivnosti prema Univerzalu bile su u periodu pre nego što je Dragan Tomić postavljen za direktora", dodaje Bogićević. 
Na konstataciju da bi se iz toga moglo zaključiti upravo to da je on pomagao Univerzalu dok Tomić nije postao direktor, a da je od tog momenta Univerzal pomagao njemu, Bogićević tvrdi da Univerzal njemu nije nikad pomagao, jer on toj banci, kako kaže, ne duguje ništa. 

Sličan je i odgovor na Divljanovu optužbu da je Farmakom od Univerzala uzimao kredite preko zakonom dozvoljenog limita i da je zato Bogićević koristio povezane firme, kao što je Basemi, da bi prikrio da se radi o istom klijentu. 

"Laže!", tvrdi Bogićević. "Čak i da nema kredita koji sam ja dao Univerzalu, mogao sam da uzmem te zajmove. Šta to znači, da ja nisam mogao da uzmem kredite, a drugi su imali veće kredite od mene. Divljan to dobro zna!", tvrdi Bogićević. 

Ti drugi, koji su imali veće pozajmice su Beohemija i Interkomerc, s tim što Divljan tvrdi da su nezakonito veliki krediti odobravani svim trima kompanijama.

Vlasnik Farmakoma tvrdi i da je Divljan pokušavao da preuzme Univerzal tako što je pretio članovima Upravnog odbora „objavljivanjem svega u novinama“, tražeći od njih da podnesu ostavke kako bi on na njihova mesta postavio svoje ljude. Kako kaže, jedan član je pristao, drugi nije. 
U izjavi za Danas, Bogićević priznaje da je firma Basemi njegova i da je on vlasnik 9,8 odsto akcija Univerzala: 4,9 odsto preko Farmakoma i još toliko preko Basemija. Uprkos tome, na pitanje zašto je Univerzal propao, Bogićević tvrdi da ne zna. 

"Sve banke u Srbiji su u problemu, kao i banke u svetu", kaže ovaj biznismen, ponavljajući optužbu da je jedan novinski članak prouzrokovao pad Univerzala.

Iz te banke je u nekoliko dana posle spornog teksta povučeno tri miliona evra depozita, što je i guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković podvukla kao okidač koji je doveo do gašenja banke, nazvavši tekst „verovatno naručenim“.

Međutim, Univerzal je imao oko 85 miliona evra osiguranih depozita i još oko 115 miliona neosiguranih, tako da pomenuta tri miliona svakako nisu mogla dovesti do kraha te institucije.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.