SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
EPILOG
 
Bojović formalno vlasnik i svih ćerki firmi Energoprojekta
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 08.09.2017. - 15:00:23
BEOGRAD - Kompanija "Napred Razvoj" u vlasništvu Dobroslava Bojovića, postala je danas i zvanično formalno-pravni vlasnik i svih ćerki firmi "Energoprojekt Holdinga", jer je Komisija za zaštitu konkurencije odobrila toj kompaniji koncentraciju na tržištu Srbije, saznaje Tanjug.

U rešenju Komisije, u koje je Tanjug imao uvid, piše da se u skraćenom postupku odobrava koncentracija učesnika na tržištu, koja je nastala sticanjem neposredne kontrole privrednog društva "Napred Razvoj" i firmi koje sa njim zajednički deluju, nad "Energoprojekt Holdingom", sticanjem posredne kontrole nad svim njegovim zavisnim društvima kupovinom 16,67 odsto akcija.

Ovaj dugotrajni proces osvajanja Energoprojekta kulminirao je kupovinom akcija Dunav penzijskog fonda i jednog investicionog fonda, krajem januara i početkom februara ove godine kada su firme povezane sa Bojovićem preskočile prag od 25 odsto, nakon čega je neophodno dati ponudu za preuzimanje. Konačno, ponuda za preuzimanje je realizovana krajem jula, kada je premašio granicu od 50 odsto vlasništva nad Energoprojektom i tako postao većinski vlasnik dva najveća srpska građevinska preduzeća iz vremena bivše SFRJ.

Tako su preduzeća sa ukupnom imovinom od 30 milijardi dinara stekla kontrolu nad holdingom sa devet zavisnih preduzeća ukupne imovine 47 milijardi dinara. Konzorcijum preduzeća sa godišnjim prihodima od dvadesetak miliona evra, stekli su upravljačka prava nad kompanijama sa poslovnim prihodima od blizu 300 miliona evra.

Oko polovine prihoda Energoprojekta dolazi iz inostranstva, mada je ova kompanija izvođač i velikih domaćih infrastrukturnih projekata. Samo u ovoj godini vrednost ugovorenih radova je 384 miliona evra, a od toga 234 miliona u inostranstvu.