SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KUPCI
 
Bojović i povezana lica skriveni kupci Energoprojekta
Autor/izvor: SEEbiz / Blic
Datum objave: 17.06.2017. - 22:17:11
BEOGRAD - U postupku vanrednog nadzora Komisija za hartije od vrednosti utvrdila je juče da su Dobrosav Bojović i lica povezana s njim skriveni kupac 5,81 odsto akcija „Energoprojekta", saznaje „Blic".

Takvo rešenje je objavljeno samo sat nakon što su na Skupštini akcionara država i blizu 1.000 akcionara stali iza aktuelnog rukovodstva srpskog građevinskog giganta, odnosno nisu dozvolili da Bojović preuzme kompaniju, i to odbijanjem njegovog zahteva za izmenu članova organa upravljanja. Time je potvrđeno da je vlasnik firme „Napred razvoj" Bojović prekršio zakon jer je transakcijom, koja je obavljena početkom godine, postao vlasnik preko 25 odsto kapitala ove kompanije, zbog čega je morao da uputi ponudu za preuzimanje svim ostalim akcionarima. To piše i u rešenju Komisije za hartije od vrednosti, koja je jasno utvrdila da je došlo do „neprijateljskog preuzimanja" 5,81 odsto akcija od kompanije „Montinvest" i „Jopag AG", koje su povezane s Bojovićem.

- Utvrđuje se da su kompanije „Montinvest", „Napred", „Jopag AG", „Napred razvoj" i Bojović zajednički delovali prilikom kupovine paketa akcija 31. januara i 2. februara. Ovim transakcijama Bojović i s njim povezane kompanije postali su vlasnici preko 25 odsto akcija, čime je nastala obaveza objavljivanja ponude za preuzimanje svih akcija. To nije urađeno, pa je prekršen Zakon o preuzimanju, po kojem je dva dana nakon kupovine morala da se objavi ponuda. Zbog toga se navedenim licima oduzima pravo glasa na osnovu vlasništva nad akcijama „Energoprojekt holdinga" - stoji u rešenju Komisije za hartije od vrednosti.

Izvor Blica blizak Komisiji tvrdi da je Bojović imao dojavu da će Komisija ovako reagovati pa je pokušao da spase što se spasti može. Tako je juče objavio ponudu o nameri za preuzimanje akcija, čime je potvrdio da deluje sa „Montinvest" i „Jopagom".

- Bojović je sam sebe demantovao jer je tvrdio da on ne stoji iza neprijateljskog preuzimanja 5,81 odsto akcija. On od početka negira da nema veze sa tim, niti bilo koja od njegovih povezanih firmi. Govorio je da iza toga stoje investicioni fondovi, ali se sada dokazalo da nije govorio istinu. Povezanost je negirao i u vanrednoj kontroli, ali su tokovi novca sve njegove navode demantovali. Te njegove lažne izjave su krivično delo - kaže naš sagovornik.

Petak, 16. jun, za Bojovića je bio neuspešan dan jer je i na Skupštini akcionara doživeo poraz. On sam nije došao na ovaj skup, a neki od njegovih predstavnika, pre svih Miodrag Zečević, pokušao je da isprovocira akcionare. Reč je o čoveku koji je bio na čelu Upravnog odbora "Energoprojekta" kada je zaključen ugovor o nezakonitom otuđenju zemljišta u bloku 26, koje je u stvari i glavna meta Bojovića.

Da bi kako tako opravdao svoj neuspeh, Bojović se juče oglasio saopštenjem u kojem je javnost obavestio da „Napred razvoj", „Jopag AG" i „Montinvest" su potpisali sporazum kojim se obavezuju da će zajednički delovati kada je reč o davanju ponude za preuzimanje akcija „Energoprojekt holdinga". Za svoj krah on krivi rukovodstvo „Energoprojekta".

- Mi nismo u mogućnosti da obezbedimo učešće u organima upravljanja i prava da zaštititimo svoje interese kao akcionari sa 35,18% učešća u kapitalu „Energoprojekt".

Generalni direktor Vladimir Milovanović protiv firmi „Napred razvoj", „Jopag AG" i „Montinvest properties" vodi "orkestriranu medijsku kampanju" - navodi se u saopštenju Dobrosava Bojovića.

- Prilikom održavanja prethodnih sednica Skupštine, Bojović i „Napred razvoj" insistirali su kod mene da im obezbedim mesto u Nadzornom odboru. Moj odgovor je bio isti, a to je da članove NO po statutu bira Skupština akcionara. To što je uvek, kao i juče, većina akcionara glasala suprotno ambicijama „Napreda", pokazuje šta većina misli o ovoj kompaniji i njihovim predlozima. Jučerašnjim glasanjem je pokazano da su država, kao i mnogobrojni akcionari rešeni da ne dozvole da „Energoprojekt" bude još jedna u nizu žrtava pljačkaške privatizacije. Posebno naglašavam da akcionari „Energoprojekta" treba da sačekaju sa eventualnom prodajom svojih akcija dok tužilaštvo i sud ne završe započete postupke - kaže Milovanović.