SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SUMNJIVO
 
Bojoviću uprkos nezakonitim radnjama odobrena ponuda za preuzimanje Energoprojekta
Autor/izvor: SEEbiz / Danas.rs
Datum objave: 08.07.2017. - 09:52:49
BEOGRAD - Komisija za hartije od vrednosti odobrila je na jučerašnjoj sednici ponudu za otkup akcija Energoprojekta koju je dostavila firma Dobrosava Bojovića, Napred razvoj, jer je ocenila "da su se stekli svi Zakonom propisani uslovi za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje", saopšteno je iz tog regulatornog tela.

U saopštenju se podseća da je "Komisija u postupku nadzora utvrdila da je za Napred razvoj i lica koja zajednički deluju nastala obaveza objavljivanja ponude za preuzimanje 31. januara ove godine", kao i da je, imajući u vidu da to nisu učinili u propisanom roku, rešenjem od 16. juna, naložila da tu obavezu ispune u roku od 30 dana.

"Istovremeno zbog nepodnošenja zahteva u propisanom roku, podneta je prijava za privredni prestup protiv navedenih lica", navodi se u saopštenju Komisije za HoV.
Bojović danas nije mogao da komentariše odluku Komisije, jer kaže da je samo čuo ishod sednice, dok će uvid u dokument, očekuje, imati u ponedeljak.

Uz to, objašnjava i da ga u narednih dvadesetak dana, do 2. avgusta, koliko je trajanje ovog postupka, zakon obavezuje da se uzdrži od komentara i najava.

U Energoprojektu priznaju da nisu očekivali ovakav ishod, imajući u vidu da je Komisija utvrdila povezanost firmi koje su, skrivajući identitet, kupovale akcije te kompanije, kao i da su nakon sticanja obaveze da objave ponudu za preuzimanje, 31. januara ove godine, nastavile nezakonit otkup akcija čiji status Komisija nije utvrdila.

U saopštenju koje je potpisao generalni direktor Energoprojekta Vladimir Milovanović, navodi se da će zbog takvog postupanja, protiv svih članova Komisije kompanija podneti krivične prijave, dok će pred Upravnim sudom pokrenuti spor za pobijanje rešenja kojim je Napred razvoju odobreno objavljivanje ponude. S obzirom na to da je Komisija prethodno utvrdila nezakonit otkup i vezu između Bojovićevih firmi, "pravna služba Energoprojekta i eksterni pravni konsultanti, smatraju da je saglasnost Komisije na ponudu za preuzimanje Energoprojekt holdinga a.d. odobrena protivzakonito i suprotno prethodnom rešenju Komisije za HoV", navodi se u saopštenju Milovanovića.

U Energoprojektu podsećaju da su povodom ovog slučaja već podneli krivične prijave Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal, po čijem nalogu policija istražuje okolnosti i novčane tokove, zatim prijave Komisiji za zaštitu konkurencije, s obzirom na to da zakon zabranjuje firmama iz iste branše da stiču akcije u konkurentskim društvima, ali i Upravi za sprečavanje pranja novca, jer je trgovanju akcijama krajem januara, prethodilo višednevno prebacivanje velikih novčanih iznosa sa računa na račun više povezanih firmi.

Inače, glavna zbrka oko nezakonitog otkupa akcija Energoprojekta, nastala je kad se paket od 3,59 odsto udela kojim je raspolagalo Dunav osiguranje, odnosno njegovo zavisno društvo za upravljanje penzionim fondom, poslednjeg dana januara našlo na tržištu.

"Koincidencija" je da se svega nekoliko sekundi pre toga, na berzi našao i nalog kupca, Bojovića, odnosno sa njim povezanih firmi Montinvest properties i Jopag, koje su u prethodnih mesec dana preko raznih računa i međusobnih pozajmica sakupljale novac za tu transakciju, vrednu oko četiri miliona evra. Mnogi manji i veći akcionari, upravo motivisani time što je Dunav osiguranje kao državna kuća, prodalo svoj paket, izneli su i svoje akcije na berzu, pa su Bojovićeve firme i nakon ključnog 31. januara, otkupile još oko 1,2 miliona vlasničkih hartija ne prijavljujući pri tom svoje međusobne veze.

Zašto je državna kompanija odjednom odlučila da proda svoj paket akcija, iako je do tog poslednjeg dana januara konstantno uvećavala svoj udeo, čak i desetak dana pre sporne transakcije i po osnovu vlasništva imenovala svog člana u Nadzorni odbor Energoprojekta, za sada se ne zna. U Dunavu o tome ćute.