SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KUPOVINA
 
Boris Gašpar kupio 43% Banjalučke berze
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 23.10.2017. - 19:17:23
BANJA LUKA – Firma Green Blue, na čijem se čelu nalazi bivši potpredsjednik Vlade RS i ministar trgovine i turizma Boris Gašpar, kupila je 43 odsto akcija Banjalučke berze, čime je postala njen najveći pojedinačni akcionar.

Do kupovine je došlo nepunih godinu dana nakon naprasnih izmjena Zakona o tržištu hartija od vrijednosti u RS koje su usvojene u Narodnoj skupštini RS po hitnom postupku, a kojima je omogućeno da jedan akcionar ima više od 20 odsto akcija berze.

Ovim su potvrđene informacije CAPITAL-a, koji je odmah po usvajanju izmjena zakona, pisao da bivši ministar planira da preuzme Banjalučku berzu.

„Green Blue" osnovala je „Sino-RS Investment Group" Banjaluka čiji direktor je, takođe, Gašpar, dok je osnivač „Sino –RS" u Banjaluci srpsko-kineska firma „Sino-RS Investment Group Limited" iz Hong Kong koju vodi direktor Jin Li.

Banjalučka berza ima 2.660 akcija koje su donedavno bile raspoređene na 11 akcionara koje su činile banke i brokerske kuće.

Međutim, nakon što su svoje akcije Gašparu prodali NLB banka, UniCredit banka i Sberbanka, berza sada ima osam akcionara, a najveći, sa 43 odsto učešća, je „Green Blue". Prethodno je „Sino-RS" kupila Akcija broker, koji je, takođe bio akcionar berze i to preduzeće preimenovala u „Green Blue".

Proces kupovine akcija berze trajao je mjesecima, a završen je prije desetak dana.

Direktor Banjalučke berze Milan Božić potvrdio je za CAPITAL da je došlo do promjene akcionara berze, ali više detalja nije želio da otkriva jer, kako kaže, to nije u njegovoj nadležnosti.

Direktor firme „Green Blue" Boris Gašpar danas je odbio da komentariše kupovinu akcija berze.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.