SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BRITANIJA
 
Boris Johnson službeno postao britanski premijer
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 24.07.2019. - 19:02:40
LONDON - Boris Johnson preuzeo je u srijedu dužnost britanskog premijera, a kasnije će otkriti imena svog tima čija je zadaća provesti brexit, sa ili bez sporazuma.

"Kraljica je poslijepodne primila Borisa Johnsona i uputila mu zahtjev za slaganjem nove administracije", objavila je Buckinghamska palača.

"Johnson je prihvatio ponudu Njezina Veličanstva i poljubio joj ruku nakon imenovanja premijerom i prvim lordom riznice", dodaje se u priopćenju.

Johnson, glavni akter kampanje 2016. za odlazak iz Europske unije, trebao bi kasnije u srijedu objaviti imena članova svog kabineta.

Očekuje se da će povećati broj žena i imenovati rekordan broj političara pripadnika etničkih manjina, rekli su iz njegova tima.

Imenovanja će dati uvid u Johnsonove planove za upravljanje Britanijom nakon njegova obećanja o izlasku iz EU-a 31. listopada, s ili bez sporazuma.

Ranije u srijedu zastupnici su ovacijama ispratili bivšu premijerku Theresu May nakon njezina posljednjeg, povremeno emotivnog pojavljivanja na dužnosti u srijedu u parlamentu.

Tu je priliku iskoristila da bi zadala posljednji udarac vođi opozicije Jeremyju Corbynu kada mu je predložila da, kao i ona, podnese ostavku sa dužnost.

Tijekom jednosatne sjednice, koju je njezin suprug Philip promatrao s galerije, sve su političke strane bivšoj premijerki odale priznanje za javno djelovanje i osjećaj dužnosti, unatoč tomu što su jasno izražavali neslaganje s mnoštvom njezinih odluka.

Dok se novi premijer vozio na susret s kraljicom Elizabetom, aktivisti Greenpeacea pokušali su blokirati dugu svečanu povorku do Buckinghamske palače.

Većinom prosvjednice, odjevene u crveno, primile su se za ruke duž ceste dok su ostali razmotali veliku zastavu s natpisom "Klimatska kriza" u pokušaju ometanja prolaska automobila u pratnji policije.

Iz Greenpeacea su rekli da su održali prosvjed kako bi pozvali Johnsona da nešto poduzme u borbi protiv klimatskih promjena.

Pokušali su mu predati manifest sa 134 točke o akcijama za zaustavljanje "katastrofalnog klimatskog sloma", uključujući ukidanje plana izgradnje nove piste na londonskom aerodromu Heathrow i pozvati na dostizanje cilja nulte emisije štetnih plinova.

"Vlada se jednostavno ne uspijeva uhvatiti u koštac s klimatskom krizom", oglasio se priopćenjem izvršni direktor Greenpeacea u Ujedinjenoj Kraljevini, John Sauven.

Prošlog mjeseca su aktivisti Greenpeacea kratko prekinuli važan govor tadašnjeg ministra financija Philipa Hammonda liderima britanske industrije financijskih usluga.