SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NEKRETNINE
 
Britanci kupuju nekretnine u Boki kotorskoj
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 13.10.2015. - 12:04:14
PODGORICA - Prva polovina 2015. godine označila je povratak Britanaca na tržište Crne Gore i u nešto manjem broju ostalih investitora iz zapadne i sjeverne Evrope koji su u potrazi za nekretnima za odmor, ističe se u istraživanju koje je nedavno sprovedeno u našoj državi.
Istraživanje je sprovela kompanija Dream Estates Montenegro, inače najcjenjeniji brend za nekretnine u Crnoj Gori, koja ima predstavništva na četiri kontinenta putem Savillsove globalne mreže koju zastupaju.

Glavna destinacija u Crnoj Gori, gdje zapadnoevropski i britanski kupci nastavljaju da kupuju nekretnine, jeste Boka kotorska, pišu Dnevne novine.

"Cijene nekretnina u Kotoru su više od 60 odsto niže nego u obližnjem Dubrovniku, na primjer. Prije svega, cijene su na ovakvom nivou jer tradicionalni istočnoevropski kupci, koji su dominirali tržištem nekretnina za odmor u Crnoj Gori u proteklih pet godina, nijesu bili zainteresovani pretjerano za tradicionalne nekretnine u Starom gradu", navodi se u istraživanju dostavljenom Dnevnim novinama.

Međutim, sa povratkom zapadnoevropskih kupaca transakcije i cijene nekretnina su u porastu.

"U narednih pet godina očekujemo znatne promjene na oba polja. Uz to, najbolji povrat sredstava na osnovu iznajmljivanja ostvaruje se upravo od nekretnina u Starom gradu", stoji u istraživanju.

Prema navodima iz istraživanja, u Crnoj Gori postoje dva zasebna tržišta nekretnina. Jedno od njih čine novi stanovi u Porto Montenegru, Luštica Bayu i Dukley Gardensu, koji se najčešće prodaju po cijeni većoj od 5.000 eura za metar kvadratni i preko 500.000 eura po stambenoj jedinici.

"Prodaja u ovim projektima je najviše pogođena prilikom pada ruske rublje", pokazalo je istraživanje.

Drugo tržište čine manje nekretnine za odmor, standardne konfiguracije i prosječnog kvaliteta, čija je vrijednost ispod 200.000 eura.

Za razliku od prvog, kako se navodi u istraživanju, ovo tržište se i tokom pada rublje održalo.

U okviru tzv. zlatnog trougla, kome pripadaju Tivat, Kotor i Herceg Novi, očekuje se da trenutni planirani veliki projekti privuku investicije u vrijednosti skoro 2,4 milijardi eura, gdje bi hoteli sa pet zvjezdica bili katalizatori ozbiljnog rasta ponude i tražnje na tržištu nekretnina za odmor.

"Apsolutna cijena luksuznih nekretnina u Crnoj Gori i dalje je veoma atraktivna u odnosu na razvijena tržišta nekretnina", istaknuto je u istraživanju.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.