SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ULAGANJA
 
Britanija i autoindustrija ulažu 1,5 milijardi dolara u istraživački centar
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.07.2013. - 12:54:30
LONDON - Britanska vlada i autoindustrija uložit će milijardu funti (1,5 milijardi dolara) u istraživački centar koji će razvijati tehnologije s niskom razinom stakleničnih plinova i dodatno zaštititi oko 30 tisuća radnih mjesta u britanskoj industriji automobilskih motora.
Vlada i grupa od 27 kompanija, koja između ostalih uključuje i vodeću naftnu kompaniju BP, indijskog proizvođača automobila Tata Motors i proizvođača dijelova GKN, uložit će u idućih 10 godina po 500 milijuna funti u istraživački centar za 'zelene' tehnologije.

Britansko tržište bilježi rast prodaje već 16 mjeseci zaredom i time predstavlja rijetku svijetlu točku u Europi. Stoga vlada pokušava nagovoriti što više najvećih svjetskih proizvođača automobila i dobavljača za autoindustriju da poslovanje baziraju upravo u Britaniji.

"U posljednje je vrijeme sektor automobilske industrije u Britaniji nevjerojatno uspješan, ulaže milijarde funti i otvara nova radna mjesta. Budući da će se motori sljedeće generacije vozila bazirati na sasvim drugačijoj tehnologiji, moramo održati ovaj zamah i već sada poduzeti konkretne mjere", kazao je u petak državni tajnik za poduzetništvo Vince Cable.

Među kompanijama koje će sudjelovati u investiciji u istraživački centar su i BMW Group, Bosch, Ford, Caterpillar i Nissan.