SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AGONIJA
 
British Steel u problemima, moguće 5.000 otkaza
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 26.05.2019. - 14:49:04
LONDON - Budućnost čak 5000 radnika druge najveće britanske čeličane British Steel veoma je neizvjesna, piše BBC, budući da se kompanija muči s pronalaskom financijske potpore od 75 milijuna funti koja bi joj pomogla riješiti probleme uzrokovane Brexitom.

Ako British Steel ne uspije doći do tog novca 5000 zaposlenika kompanije ostat će bez svog radnog mjesta, a još 20.000 ljudi zaposlenih u sektoru u opasnosti su da će također izgubiti posao. Stoga i ne čudi činjenica da je Laburistička stranka apelirala na Vladu da nacionalizira tog proizvođača čelika.

- Nacionalizacija je moguća samo ako postoje vjerodostojni kupci za kompaniju - upozorili su iz britanskog Ministarstva financija.

No, s obzirom na probleme u kojima se British Steel našao, pronalazak kandidata za kupovinu tvrtke malo je vjerojatan. Ako kompanija stvarno propadne, posljedice će biti vidljive na razini cijele države. U desetgodišnjem periodu, kako pokazuju projekcije, bankrot British Steela rezultirat će gubitkom plaća u iznosu od 2,8 milijardi funti, a vladu ću koštati 1,1 milijardu funti koje bi inače uprihodila. Uz to, takva bi odluka i smanjila potrošnju kućanstva za 1,2 milijardu funti što bi, naravno, imalo ozbiljnog utjecaja na britansko gospodarstvo.

Financijske poteškoće diva industrije vežu se sa sve manjim brojem narudžbi europskih klijenata kompanije uzrokovane nesigurnostima zbog Brexita. British Steel muči se s padom funte još od referenduma o izlasku UK-a iz Europske unije, a problemi su eskalirali trgovinskim tenzijama između SAD-a i Kine.