SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRUGA
 
Brnabić i Orban: Pruga Beograd-Budimpešta od ogromnog značaja za Srbiju i region
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 27.11.2017. - 20:18:54
BUDIMPEŠTA - Srbija je u potpunosti posvećena unapređenju odnosa između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (CEE), poručila je danas predsednica Vlade Ana Brnabić na plenarnoj sesiji Samita Kine i zemalja CEE: "Raznolikost saradnje pruža nove mogućnosti za razvoj, u Budimpešti".

Brnabić je istakla da je format "16 plus 1" saradnje sa Kinom veoma značajan i važan mehanizam saradnje na visokom političkom nivou u oblasti ekonomije i za jačanje saradnje Kine sa Evropskom unijom.

Važno je i što se na marginama događaja sastaju premijeri zemalja okupljenih u toj inicijativi i razgovaraju o saradnji u brojnim oblastima, dodala je srpska premijerka.

- Ponosna što moja zemlja predstavlja jednu od tačaka gde se ukršta Novi put svile, na liniji rute Ekspresne pomorsko-kopnene linije, gde će upravo u Beogradu biti obeleženo otvaranje radova na projektu modernizacije pruge Beograd-Budimpešta - podvukla je Brnabić koja će sutra prisustvovati početku radova na modernizaciji i rekonstrukciji pruge Beograd-Budimpešta, na Železničkoj stanici Zemun.

Ona je naglasila da trilateralni projekat modernizacije železnice na liniji Beograd-Budimpešta predstavlja prvi prekogranični projekat u tom formatu saradnje, koji je od ogromnog značaja za Srbiju i zemlje regiona.

Brnabić je poručila da Srbija intenzivno nastavlja sa realizacijom zajedničkih projekata u oblasti infrastrukture i dodala da je i dalje na vrhu liste zemalja sa najvećim brojem zajedničkih realizovanih i ugovorenih projekata u toj oblasti sa Kinom.

Govoreći o razlilitim oblastima saradnje Kine i zemalja CEE, Brnabić je izdvojila Dijalog o visokom obrazovanju Kina-CIEZ i IV sastanak Konzorcijuma institucija visokog obrazovanja CIEZ u Novom Sadu.

- Ulaganje u bolje obrazovanje mladih je prioritet, jer je omladina stub budućnosti svake zemlje. Ponosna sam jer Novi Sad predstavlja novi temelj za jačanje akademskih i intelektualnih veza između naših zemalja - navela je Brnabić u obraćanju.

Podsetila je na Sporazum o ukidanju viza na obične putne isprave za građane Srbije i Kine na period do 30 dana, kao i uspostavljanje avio-linije Hajnan Airlinesa na relaciji Beograd-Peking.

Dodala je da Srbija pridaje veliki značaj unapređenju finansijske saradnje Kine sa zemljama Centralne i Istočne Evrope i da je ponosna jer je predstavništvo "Bank of China" počelo sa poslovanjem u Srbiji početkom ove godine, odakle će pokrivati Grčku, Rumuniju, Bugarsku, Albaniju i bivše jugoslovenske republike.

Naglasila je i značaj kulturne saradnje za bolje razumevanje i povezivanje zemalja i najavila otvaranje Kulturnog centra Srbije u Pekingu, kao i Kineskog kulturnog centra u Beogradu, čije je temelje postavio predsednik Kine Si Đinping, tokom prošlogodišnje posete Beogradu.

Saradnja u formatu "16 plus 1" veoma je važna jer, kako je rekla, raznolikost saradnje i naše komparativne prednosti svakog novog dana pružaju nove mogućnosti za razvoj.

- Radi postizanja još većih zajedničkih uspeha, od velikog je značaja sinergija nacionalnih razvojnih strategija naših zemalja. Uprkos našim različitostima, moramo međusobno da se podržavamo i podstičemo, jer jedino tako možemo da postignemo zajednički uspeh, što je i cilj ove, kao i inicijative Pojas i put - zaključila je Brnabić.