SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PENZIJE
 
Brnabić o sugestiji MMF: To bi značilo smanjenje penzija
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 11.05.2018. - 14:54:16
BEOGRAD - Premijerka Ana Brnabić izjavila je da bi ukidanje Zakona o privremenom umanjenju penzija značilo smanjenje primanja za 80 odsto penzionera, što Vlada Srbije ne želi, već se traži način kako da se fazno ponovo pređe prethodni sistem - redovno dvogodišnje usklađivanje penzija.

Razmišljamo racionalno o tome, rekla je Brnabić komentarišući navode da je Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) sugerisala predstavnicima vlasti da ukinu krizne mere za penzionere, odnosno Zakon o privremenom umanjenju penzije, koji je na snazi već četiri godine.

"Mi ne možemo samo da vratimo penzije, onako kao što MMF traži, na pređašnji nivo. Zato što bi to značilo da za 80 odsto penzionera vi umanjujete penzije. Postoji grupa penzionera sa najnižim penzijama koje se nikad nisu umanjile, drugo, onima kojima su se tad umanjile u poslednje tri godine su se povećale više nego što je umanjenje bilo i postoji grupa penzionera kojima su penzije i dalje manje nego što su bile pre mera fiskalne konsolidacije", rekla je ona.

Brnabić dodaje da "ne možemo jednostavno da kažemo da se taj zakon ukida".

"Zato što nikome nećemo umanjivati penzije. Možemo da vidimo samo kako fazno da pređemo ponovo na sistem da se penzije usklađuju dvogodišnje sa rastom BDP-a i o tome ćemo razgovarati", rekla je Brnabić.

Premijerka je navela i da je MMF rekao da je Srbija apsolutni šampion i primer odgovornog vođenja fiskalne politike i odgovorne implementacije aranžmana, te da je državna kasa stabilna i ponovila da Vlada, uz trenutni rast, planira još jedno povećanje plata i penzija.

Beogradski list Politika piše da je Misija MMF, koja u Beogradu sa vlastima u Srbiji pregovara o novom aranžamanu, sugerisala ukidanje privremene krizne mere za penzionere i poručila srpskoj strani da nađe sistematsko rešenje za penzije, budući da su javne finansije poslednje tri godine stabilne.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.