SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRUGA
 
Brnabić: Pruga Beograd-Budimpešta prvi je projekat između Kine i EU, preko Srbije
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 28.11.2017. - 16:33:46
BEOGRAD - Pruga Beograd-Budimpešta, čija je modernizacija danas počela, prvi je projekat između Kine i EU, preko Srbije, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Navela je da je u projekta uključena Mađarska, kao članica EU, Srbija, zemlja kandidat za članstvo u EU i Kina.

Brnabić je rekla da je taj projekat važan jer je i prvi prekogranični projekat u okviru Inicijative 16 plus 1 i prvi tripartitini ugovor koji je potpisan između Kine, Srbije i Mađarske.

U danu početka radova na modernizaciji pruge i to na deonici Beograd Centar - Stara Pazova Brnabić vidi simboliku, budući da se pre toga sastala sa kineskim premijerom Li Kećijangom i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

"Danas je simbolična dan, dan kada otvaramo radove na ovoj pruzi, a istovremeno smo danas imali sastanke sa kineskim i mađarskim premijerom", kaže Brnabić.

Navela je da je u Budimpešti na Samitu 16%2B1 sa ponosom predvodila delegaciju Srbije, koja ima najveći broj projekata u Inicijativi "Pojas i put", ali i u okviru manje incijative saradnje Centralne i Istočne Evroope sa Kinom.

Premijerka je poručila da svi građani Srbije treba da budu ponosni na projekat i srpsko-kinesku saradnju.

Zahvalila je svima koji su radili na projektu, potpredsednici vlade Zorani Mihajlović i celom timu vlade koji je, kako je rekla, potrebnu dokumentaciju sakupio u rekordnom roku, kao i kineskim partnerima.

Prenela je i da je mađarski premijer Viktor Orban juče na plenarnoj sesiji u okviru Samita "16 plus 1" u Budimpešti pohvalio Srbiju zato što je mnogo brže od Mađarske krenula u implementaciju projekta.

Brnabić je istakla da projekat modernizacije pruge Beograd - Budimpešta pokazuje na još jedan način kako se pametno strateški razvija Srbija.

"Zato što smo krenuli konačno u brzu izgradnju koridora 10 i 11. Juče je potpisan ugovor za autoput Preljina - Požega, i sada kako završavamo Koridor 10, nastavljamo Koridor 11", rekla je ona.

Kako je rekla, prethodna vlada sa Aleksandrom Vučićem na čelu počela je sa pripremama za izgradnju železničkog koridora, jer se nije zaboravilo na strateški razvoj zemlje, jer je železnički koridor važan koliko i koridori 10 i 11.

"Da se Srbija konačno etablira kao centralno sedište ovog dela Evrope", zaključila je Brnabić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić