SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PORUKE
 
Brnabić: Srbiji potrebno društvo zasnovano na znanju
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 12.07.2018. - 20:17:41

BEOGRAD - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević posetili su danas Inovacioni centar Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, gde su im prezentovana tri projekta koja se realizuju u tom centru, a premijerka je tim povodom rekla da je ETF i Inovacioni centar odličan primer znanja u Srbiji.

"Srbiji je potrebna nova paradigma rasta, potrebno nam je društvo i ekonomija koja se zasniva na znanju, inovacijama, mnogo većim investiranju u istraživanje i razvoj i mnogo veća povezanost između nauke i privrede. Ovaj centar u praksi pokazuje sve to", kazala je Brnabić.

Upoznajte "SENSI" bežični sistem za analizu pokreta ljudi i automatsku detekciju poremećaja i padova. Taj sistem jedan je od brendova Inovacionog centra u Beogradu koji se primenjuje u mnogim svetskim klinikama prilikom lečenja parkinsonove bolesti i rehabilitacije nakon moždanog udara.

"Sistem se koristi tako što se u kliničkim uslovima ispituje i testira hod pacijenta putem senzora, kako bi se ustanovilo da li primenom terapije ili nekih različitih faktora dolazi do promene u dobijenim signalima", izjavila je za RTV Vladislava Bobić, master inženjer elektrotehnike i računarstva.

Mladi inovatori hvale se i takozvanim "Ozbiljnim igricama'' baziranim na Kinect tehnologiji koje su namenjene digitalnoj edukaciji i boljoj inkluziji dece sa autizmom.

Predstavljeni projekti najbolji su primer spoja nauke i privrede u Srbiji, ponosno ističe premijerka.

"Meni je izuzetno drago da mi u Srbiji imamo ovakav centar koji sarađuje sa Simensom i Mercedesom..koji razvijaju sisteme koji će sutra biti primenjivani širom sveta", izjavila je premijerka.

"Neophodno je bilo pokazati predstavnicima Vlade Srbije šta se sve radi u Inovacionom centru kako bi pomogli dalji rad i sprečili odliv mozgova, smatraju predstavnici istraživačke akademske zajednice. Ono što želimo da dalje uradimo je da kroz razvoj daljih laboratorija omogućimo najsavremenije projekte da se rade baš ovde i da se pored nauke razvijaju i svi drugi konkretni proizvodi i servisi koji će pomoći razvoju Srbije", rekla je Milica Đurić Jovičić, direktorka Inovacionog centra

"Želimo da se u budućnosti još više potrudimo i damo još veći doprinos ovim veoma vitalno važnim razvojnim prioritetima vlade u pogledu digitalizacije i privrede bazirane na inovacijama", dodao je Mile Tomašević, dekan Eletrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Kakve su potrebe domaće naučno-istraživačke zajednice zna i resorni ministar. Novi Zakon o naučno-istraživačkoj delatnosti koji je u izradi kao i formiranje Fonda za nauku unaprediće rad inovacionih centara i zadržati mlade istraživače u Srbiji, a domaćoj privredi doneti veći razvoj.

"Omogućićemo prostorne i bolje uslove da se ovi procesi odvijaju u što boljem ambijentu" rekao je Mladen Šarčević, ministar prosvete.

Vlada već ima dvogodišnji plan podršci IT sektoru koji se zasniva na većem izdvajanju sredstava i unapređenju uslova rada, kaže premijerka. Šta je sve još potrebnu inovacionom centru za efikasniji rad razgovaralo se iza zatvorenih vrata.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.