SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OČEKIVANJA
 
Brnabić: Stopa nezaposlenosti uskoro jednocifrena
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 07.11.2018. - 15:36:40
BEOGRAD - Premijerka Ana Brnabić rekla je danas da Srbija ima snage i kapacitet da nastavi reforme i da ide u dobrom pravcu, ali da to mora da radi brže i efikasnije.

Ona je na predstavljanju "Bele knjige 2018" u kojoj su preporuke Saveta stranih investitora u Srbiji za bolje uslove poslovanja, navela da je važno da se sagledaju prioriteti i da se na njima radi.

Govoreći o dobrim ekonomskim rezultatima Brnabić je istakla da je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) na kraju trećeg kvaratala ove godine bio 4,5 odsto.

Dodala je da su očekivanja da će na kraju godine rast BDP-a premašiti četiri procenta, a da je izazov da taj rast bude održiv i da se nastavi 2019. i 2020. godine.

"Na kraju godine očekujemo suficit u budžetu od 0,6 odsto BDP-a, odnosno 28 milijardi dinara", kazala je Brnabić.

Istakla je da je stopa nezaposlenost ispod 12 odsto i da bi trebalo da uskoro bude jednocifrena.

"Neto priliv stranih investicija u prvih devet meseci bio je iznad dve milijarde evra, što je 5,4 odsto više nego u istom periodu prošle godine", kazala je premijerka.

Komentarišući odlaganje za godinu dana primene platnih razreda kojima bi se utvrdile iste zarade za iste poslove u državnoj službi ona je rekla da se nadala da će to biti izvodljivo od 2019. ali da su razgovori sa sindikatima bili duži nego što se očekivalo.

Premijerka je navela da je ostalo da se urade još neki finansijski proračuni i da se procene fiskalni efekti primene platnih razreda.

"To je potrebno da bi se ušlo u reformu bez bojazni da će biti ugrožene nečije plate u javnom sektoru, životni standard i fiskalna stabilnost", objasnila je Brnabić.

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je izjavila da je odluka vlasti u Prištini da poveća carine na uvoz robe iz Srbije i BiH jasno kršenje CEFTA sporazuma o slobodnoj trgovini, kao i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i svih ugovora koji se tiču regionalnog povezivanje i saradnje.

Ona je novinarima na predstavljanju "Bele knjige" Saveta stranih investitora kazala da se nada se da će predsednk kosovske vlade Rahmuš Haradinaj sa svojim timom još jednom razmotriti opravdanost tih mera.

"To je suprotno svemu što se očekuje u 21. veku kada govorimo o stabilnosti, predvidivosti i boljem kvalitetu života gradjana", kazala je premijerka.

Na pitanje da će Srbija uvoditi kontramere Kosovu rekla je da ne bi da o tome govori u ovom trenutku.

Šef delegacije EU u Srbiji Sam Fabrici je rekao da se EU protivi odluci kosovske vlasti o povećanju carina i da je traženo dodatno objašnjenje.

Vlada Kosova je juče odlučila da za 10 odsto uveća carane na uvoznu robu iz Srbije i BiH i ta mera se danas primenjuje.