SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OCENE
 
Brnabić: U medijima katastrofalno, ali pre 2014. bilo gore
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 26.10.2017. - 18:29:44
BEOGRAD - Premijerka Ana Brnabić izjavila je u Skupštini da je situacija u medijima u Srbiji katastrofalna, ali da je do 2014. godine bila dva puta gora nego sada.

"Vlada Aleksandra Vučića je prva vlada koja je svojevremeno usvojila set medijskih zakona kako bi se poboljšala medijska slika u Srbiji, upravo na zahtev medijskih udruženja", rekla je premijerka u delu sednice posvećenom odgovorima na poslanička pitanja.

Kako kaže, povlačenje države iz medija, prilagođavanje medija i opstanak medija na tržistu je vlada usvojla jer su se za to godinama zalagala medijska udruženja i asocijacije, "upravo oni koji sada kažu da država treba da pomaže medijima".

"Čula sam nebrojeno puta da situacija u medijima nikada do sada u Srbiji nije bila gora. Danas je najgora, to čujem iz dana u dan", navela je Brnabićeva i rekla da je njena izjava iz Brisela da ima malo objektivnih medija u Srbiji naišla na veliku osudu, ali dodaje, "to nisu samo moji lični utisci".

Na tragu izjava da je situacija u medijima gora nego ikada, premijerka je pročitala izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije iz 2011. godine kada je na čelu tog tela bila Verica Barać, a predsednik vlade Mirko Cvetković.

"Tu se navodi da je u tom periodu vršen snažan politički pritisak na medije i da je nad medijima uspostavljena potpuna kontrola. Dalje se navodi da više ne postoje mediji iz kojih građani mogu da dobiju potpune i objektivne informacije", rekla je Brnabićeva i dodala da je tada rečeno da "nema objektivnih medija", dok je ona rekla da ih "ima malo", što je izazvalo nesrazmerno veće napade.

Takođe, Brnabićeva navodi i primer kada je Evropski parlament usvojio rezoluciju kojom "izražava zabrinutost zbog kontrole vlasti nad medijima".

U toj rezoluciji, navodi premijerka, sporna je i privatizacija "Večernjih novosti", kao i napadi i pretnje novinarima i "onemogućavanje pristupa internetu za građane Srbije".

"Sada kažete da je digitalizacija smešna, a mi barem želimo da damo internet svima", navodi Brnabićeva.

"Tada su novinari u Srbiji opisani kao 'poniženi, ućutkani, osiromašeni'. Mi smo to zatekli i pokušavamo da rešimo", istakla je Brnabićeva.

"Da ne idemo tako daleko u prošlost", kaže Brnabićeva i navodi primere iz 2003. godine kada je, kaže, predsednik "otvoreno vređao novinare i nazivao ih marginalnim pojavama"

"Tada je gradonačelnik šutirao novinare, kada se uključio diorektno u jednu televizijsku emisiju i izvređao jednu novinarku u studiju. Posle toga je postao i ministar", podsetila je Brnabićeva.

"Da ne idemo tako daleko u prošlost, u novembru 2014. smo imali ispad poslanika iz opozicije, kada je izneo niz uvreda, da se novinari mogu kupiti za 300 evra, da su ološ i da su zlo", navela je Brnabićeva.

Ona je navela i primer od pre malo više od mesec dana kada su "UNS, NUNS kritikovali jednog od lidera opozicije koji je vređao novinare iz Tanjuga, Bete, Foneta", rekla je Brnabićeva i dodala da jedan od lidera opozicije i otvoreno "deli medije na podobne i nepodobne".

"Ja sam ponosna što sam premijer i što sam bila ministar u vladi Vučića koja je uvek pozivala sve novinare na sve događaje i uvek odgovarala na sva pitanja", rekla je Brnabićeva.

Ona je navela i da ne odbija sastanke sa predstavnicima bilo kojeg medijskog udruženja, kao i da će se sutra sastati sa predstavnicima lokalnog medija "Valjevo plus" koji su joj u pozivu rekli da imaju problema "jer su kritičnji prema vlasti".

"Trudimo se da uradimo sve u isto vreme i zato je ovakva medijska slika u Srbiji, a ona je pre 2014. bila dva puta gora nego sada", zaključila je Brnabićeva.