SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PORUKE
 
Brodnjak: Region bi trebalo da se ugleda na zemlje Skandinavije
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 12.03.2019. - 18:48:03
KOPAONIK – Region mora da se udruži i tako izađe na druga tržišta, jer bi to doprinelo snažnom rastu ekonomija na Balkanu, smatra Blaž Brodnjak, predsednik Upravnog odbora NLB banke.

„Verujem da smo zajedno jači. Potrebno nam je novo zajedničko tržište. Pod tim ne podrazumevam neku novu Jugoslaviju, već ekonomsku, slobodnu zonu u kojoj mogu da se kreću talenti, roba i kapital", rekao je Brodnjak na marginama nedavno održanog Kopaonik biznis foruma u intervjuu za B92.

Region bi trebalo da se ugleda na zemlje Skandinavije, koje, kaže, nisu sve članice EU i nemaju sve evro, a opet mogu slobodno da razmenjuju talente, robu i kapital.

„Iako je negde prisutan proces pridruživanja, svi ćemo jednog dana biti u EU, ali mi nemamo vremena da čekamo deset, petnaest godina", ocenio je on.

Šanse za brži rast regiona bile bi neuporedivo veće ukoliko bi se na region gledalo kao na jedno tržište, kaže on.

Naš region je, dodaje, jedno ogromno tržište od dvadeset miliona ljudi, zbog čega je neophodno da „kao advokati i inicijatori slobodnog tržišta, koji govore isti jezik, krenemo i prema drugim globalnim silama i prema EU".

Ističe da je ovo „već sve jednom bio zajednički prostor" na kojem „nije bilo limita, a sada imamo i političke i mentalne granice".

Na pitanje gde vidi najveće šanse za zajednički nastup zemalja ovog regiona, Brodnjak kaže da je logistika siguran put do Evrope, kao i da imamo fantastičnu prirodu, ali nemamo dobar odnos prema njoj.

„To bi trebalo da bude svačija lična karta – odnos prema domu, kako živimo, kako ga čuvamo, kako uređujemo. Dakle, okolina i način na koji umemo bolje da osiguramo kvalitet života", izjavio je Brodnjak.

Prisutan je, kako kaže, i ekonomski momenat priče.

„Hajde da prvo volimo sebe, pa onda da volimo suseda, a mi se svađamo zbog banalnosti", rekao je on, i dodao da je neophodno motivisati mlade da ostanu ovde.

Kako kaže, ekipa je uvek snažnija od pojednica, jer, „ako mi dođemo u Evropu kao ekipa možemo da nižemo pobede koje sada ne možemo ni da zamislimo", navodi on.

„Ukoliko dođemo sa stavom da smo se stabilizovali kao region, da smo odlučili i rešili da hoćemo pristup fondovima, da izgradimo infrastrukturu, onda će skočiti i turizam, infrastruktura, drvna industrija i tako dalje", zaključuje Brodnjak.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.