SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAST
 
Broj korisnika mobitela premašit će pet milijardi do sredine godine
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 28.02.2017. - 15:11:48
BARCELONA - Broj korisnika mobilnih telefona u svijetu premašit će do sredine godine pet milijardi, pokazuje istraživanje udruge mobilnih operatera GSMA.

Prošle je godine mobitele koristilo 4,8 milijardi ljudi širom svijeta a s obzirom na rast broja stanovnika u azijskim zemljama, posebice u Indiji, njihov bi broj do 2020. mogao dosegnuti 5,7 milijardi odnosno tri četvrtine svjetske populacije, izračunali su autori GSMA-ova istraživanja "Mobilno gospodarstvo", objavljenog u ponedjeljak.

Na Aziju će otpasti oko polovice procijenjenog ukupnog rasta, a u samoj Indiji njihov će broj u sljedeće tri godine porasti za nekih 310 milijuna, izračunali su autori istraživanja.

Utvrđen je i trend pojačane upotrebe mobilnih mreža koje omogućuju širokopojasni pristup Internetu i pametnih telefona, uz zaključak o sve većem doprinosu mobilne industrije rastu gospodarskih aktivnosti i društvenom razvitku.

"Mobilne komunikacije globalna su platforma koja danas podupire dvije trećine svjetske populacije, omogućujući povezivanje i osiguravajući infrastrukturu koja je baza nove digitalne ekonomije i nudi odgovore za društveno-ekonomske izazove", rekao je ravnatelj GSMA Mats Granryd.

"Naše najnovije izvješće 'Mobilno gospodarstvo' otkriva kako aktualna posvemašnja prisutnost pametnih telefona i brzih komunikacija omogućuje inovacije u područjima kao što je umjetna inteligencija i da su motor digitalne transformacije", dodao je Granryd, potkrepljujući tu tvrdnju ulaganjima tisuća milijardi dolara u globalne mreže od 2010.

Zahvaljujući tim ulaganjima udio telekomunikacijskog sektora u svjetskom BDP-u iznosio je prošle godine 4,4 posto odnosno 3.300 milijardi dolara. Do 2020. godine porast će na 4,9 posto odnosno na 4.200 milijardi dolara.

U sustavu mobilnih komunikacija prošle je godine bilo zaposleno, što direktno što indirektno, ukupno 28,5 milijuna ljudi. Do 2020. ta bi brojka trebala narasti na 30,9 milijuna.

Taj će sektor donijeti i 500 milijardi dolara poreznih prihoda do 2020. godine, u odnosu na prošlogodišnjih 450 milijardi, u koje nisu uključene koncesijske naknade od gotovo 19 milijardi dolara u 2016.

Operateri također prognoziraju 700 milijardi dolara daljnjih ulaganja do 2020. godine, kada bi nova, peta generacija mobilnih mreža trebala omogućiti još brži prijenos podataka.

Prošle je godine prema GSMA u 188 zemalja svijeta pokrenuta uspostava ukupno 580 mobilnih mreža četvrte generacije koje sada pokrivaju 60 posto svjetske populacije.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.
 kursevi.com