SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
STAVOVI
 
Budući slovenski ministar zdravstva za ukidanje dopunskog osiguranja
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 05.09.2018. - 22:38:01
LJUBLJANA - Nova slovenska vlada koju je formirao mandatar Marjan Šarec razmišlja o temeljitoj reformi zdravstvenog sustava i njegova financiranja, što je već istakla kao prioritet u svom mandatu.

Kako je prilikom predstavljanja u parlamentu u srijedu istaknuo Samo Fakin, kandidat za ministra zdravstva, inače dugogodišnji ravnatelj zavoda za zdravstveno osiguranje, buduća vlada koja idući tjedan treba biti potvrđena u parlamentu razmišlja o ukidanju sadašnjeg dopunskog zdravstvenog osiguranja koje osiguranici plaćaju većinom jednako, u iznosu od 20 do 30 eura mjesečno, te podizanju stope obveznog osiguranja na oko 16 posto, ali i o dopunskim sredstvima za financiranje tzv. dugotrajne njege starijih osoba, što je važno s obzirom na demografske trendove i starenje populacije.

Ocijenio je da bi za skraćivanje čekanja na specijalističke i ambulantne preglede i zahvate bilo potrebno, nakon što se ukine dopunsko osiguranje, oko 500 milijuna eura godišnje dodatnih sredstava u zdravstvenoj blagajni, te predložio da se to financira od trošarina na alkohol, duhan i luksuzne proizvode.

Prema koalicijskom sporazumu nove Šarčeve vlade lijevog centra, javno zdravstvo trebalo bi biti prioritet i široko dostupno svima, ali bi trebalo poboljšati upravljanje zdravstvenim ustanovama koje godinama posluju s gubitkom.

Dosadašnja vlada Mire Cerara planirala je zdravstvenu reformu, u okviru koje bi se među ostalim plaćanje dopunskog zdravstvenog osiguranja vezalo za visinu dohotka, a time da bi najviši mjesečni iznos bio 75 eura, tvrdeći da bi manje za zdravstvene usluge tako plaćalo 80 posto stanovništva, ali reformu zdravstva i njegova financiranja nije uspjelo provesti, pa je to bila i jedna od glavnih tema predizborne kampanje pred parlamentarne izbore početkom lipnja.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.