SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REKORDI
 
Buffettov Berkshire Hathaway drži rekordne 122 milijarde dolara u gotovini
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 06.08.2019. - 17:51:47
NEW YORK – Kompanija Berkshire Hatheway legendarnog investitora Warrena Buffetta prikupila je do kraja srpnja rekordne 122 milijarde dolara u gotovini.

Buffettu je to uspjelo kroz kupovinu više obveznica nego što je prodao, smanjenju njihovog otkupa, ali i uzdržavanja od velikih akvizicija.

Buffett, bogataški guru koji je dobio nadimak "Prorok iz Omahe", nije posrnuo za američkom burzom, već naprotiv, njegov konglomerat prodao je milijardu dolara više zaliha nego što je kupio u posljednjem kvartalu, a što je ujedno značilo i najveću neto prodaju od kraja 2017. godine.

„Nadamo se da ćemo veći deo našeg viška likvidnosti prebaciti u preduzeća koja će Berkshire Hatheway trajno posjedovati”, napisao je Buffett u svom posljednjem pismu dioničarima. On je, međutim, dodao da neposredni izgledi za to nisu dobri: cijene su skočile u nebo za biznise koji imaju perspektivne izglede na duži rok.

Ta razočaravajuća stvarnost zapravo znači da će Berkshire Hatheway ove godine verovatno trošiti kupujući deonice, napisao je on, dodajući da i dalje želi da napravi kupovinu veličine slona.

Kako navodi Bloomberg, period stalnog rasta deonica Buffetta će možda držati od investicija neko vrijeme, ali je to pozitivno za Berkshire.

Vrijednost portfelja dionica skočila je za 16 posto na više od 200 milijardi dolara u prvih šest mjeseci godine.

Ostvarena je i polugodišnja dobit od blizu milijardu dolara, dok je samo kvartalni dobitak skočio 17 posto, na 14,1 milijarde dolara.