SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRUGA
 
Bulc: Sredstva za gradnju pruge Koper-Divača nisu upitna
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 15.03.2018. - 14:25:19
LJUBLJANA - Projekt gradnje željezničke pruge od Kopra do željezničkog čvorišta Divača i dalje je važan za Europsku komisiju, a sredstva odobrena za taj projekt samo su trenutno zamrznuta, izjavila je u četvrtak europska povjerenica za promet Violeta Bulc, reagirajući na krizu slovenske vlade uzrokovanu ostavkom premijera Mire Cerara.

Izravan povod za Cerarovu ostavu bila je jučerašnja odluka slovenskog vrhovnog suda koji je iz formalnih razloga poništio rezultat referenduma na kojemu je lani potvrđen vladin projekt zakona temeljem kojega će se ta pruga graditi. Zbog poništenja birači će se o tom pitanju ponovo izjašnjavati.

Cerar je kazao da je blokada tog za Sloveniju strateškog projekta bila "kap koja je prelila čašu" i da se neopravdano zanemaruje to što je njegova vlada taj projekt konkretno počela realizirati, nakon što su prijašnje dvadesetak godina o tome samo govorile.

Violeta Bulc, koja je u Europsku komisiju izabrana na prijedlog Cerarove stranke čija je članica, kazala je za Slovensku tiskovnu agenciju STA u četvrtak da je ta pruga još uvijek od izuzetne strateške važnosti za EU, kao dio paneuropskog jadransko-baltičkog koridora.

Njena će gradnja imati mnogo pozitivnih učinaka i rasteretiti cestovni promet, te ona ostaje i dalje projekt od značajnog prioriteta za Sloveniju i EU, kazala je Bulc, dodavši kako se nada da će Slovenija svoje obveze prema tom projektu, za koji su odobrena i europska sredstva, ispunjavati i ubuduće "bez obzira na to tko bude u vladi".

Bulc je istaknula da je Slovenija za taj projekt već koristila 44 milijuna eura europskih sredstava kojima je sufinancirana izrada potrebne projektne studije i pripremnih radova, a ta sredstva nisu upitna.

Osim toga, kako je pojasnila, Sloveniji je za sada odobreno i 109 milijuna eura sredstava iz europskih fondova za realizaciju projekta te pruge, a ta su sredstva trenutačno "zamrznuta" dok se situacija u vezi sa sporom oko zakona o gradnji pruge ne riješi.

Europska komisija je u kontaktu sa slovenskom vladom u pogledu daljnjih koraka, nakon čega će se donijeti i odgovarajuće odluke, kazala je Bulc, preporučivši da se oko toga ne stvara nepotrebna "panika".