SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MOST
 
Butković o cijeni gradnje Pelješkog mosta: To je pitanje tržišta
Autor/izvor: SEEbiz / Novi list
Datum objave: 11.02.2018. - 20:19:09
ZAGREB - Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković posljednjih je mjeseci u fokusu interesa javnosti.

Tvrdi kako je projekt Pelješkog mosta spreman za realizaciju.

Ako Kinezi budu gradili Pelješki most, hoće li u Hrvatsku doći i veliki broj kineskih radnika?

– Neću prejudicirati odluku Državne komisije koja rješava pitanje dviju pristiglih žalbi na natječaj za gradnju Pelješkog mosta. No, pozdravljamo sva nastojanja da izgradnja Pelješkog mosta počne što prije. Osigurali smo 85 posto europskih bespovratnih sredstava i projekt ide u četiri faze. Most je prva faza, a drugu fazu činit će gradnja pristupnih cesta mostu s kopnene i pelješke strane, vrijednih oko 400 milijuna kuna, za što će natječaj biti objavljen u ožujku ove godine. Kako nam sredstva za financiranje projekta dolaze iz Operativnog programa 2014.-2020., sve četiri faze projekta trebaju biti gotove do kraja 2023. godine. To znači da što prije treba započeti s gradnjom, jer nas očekuju i druge faze projekta pa, iako će se raditi paralelno, sve treba završiti u roku. Očekujemo da se što više hrvatske građevinske operative uključi u projekt, ne samo hrvatskih građevinskih tvrtki, već i hrvatskih brodogradilišta. I za njih tu ima puno posla, ali prethodno treba pričekati odluku DKOM-a, rekao je Butković za Novi list.

Zanimljivo je da je procjena troškova gradnje Pelješkog mosta bitno manja od sve tri ponude. O tome je nedavno govorio i kineski veleposlanik u RH. Što je tome razlog?

– Ne mogu to komentirati jer je u tijeku žalbeni postupak. Ali, troškovnici su sastavni dio projekta za koje je odgovoran projektant. Bila su dva stupnja natječaja, provedena je i pretkvalifikacija, a tvrdim da je to bio javan, transparentan i pošten postupak, koji je prošao kontrolu Europske komisije. Sve tri ponude jesu iznad procijenjene vrijednosti mosta, ali je to pitanje tržišta. Možda su u trenutku procjene tržišne vrijednosti bile nešto drugačije, ali to nas ne zabrinjava. Nepoznanica nema, sve smo preduvjete ispunili, stvari su dobro posložene i projekt je spreman za realizaciju.

I natječaj za Pelješki most pokazuje da Hrvatska ima veliki problem propadanja niza velikih hrvatskih građevinskih tvrtki. Mi danas teško možemo graditi i daleko manje zahtjevne objekte?

– Da, taj problem postoji. Po mojoj procjeni to je posljedica dugotrajne krize i izostanka velikih građevinskih projekata. Problem je i što su hrvatski građevinari često ugovarali dampinške cijene i to je akumuliralo poteškoće. Mi smo i na mostu Čiovo i na cesti prema Marišćini imali problem s tvrtkama, koje su otišle u stečaj ili su pred stečajem. Veliki investicijski ciklus je pred nama i tu vidim priliku, ali i naš doprios stvaranju novih građevinskih tvrtki, odnosno ozdravljenje postojećih.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.