SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
JASNA PORUKA
 
Butković: Zračna luka u Zagrebu mora biti otvorena 24 sata i ovo je kršenje naredbe
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 18.06.2017. - 09:18:01
ZAGREB - Zagrebačka Zračna luka “Franjo Tuđman” odbila je u petak oko ponoći prihvatiti slijetanje aviona Croatia Airlinesa A320 sa 124 putnika koji zbog bure nije mogao sletjeti u Dubrovnik uz objašnjenje da “nemaju dovoljno ljudi za prihvat zrakoplova”. Zrakoplov je iz Zagreba poletio u 23.07 sati, s kašnjenjem od 17 minuta.

U tom trenutku u Dubrovniku nije puhala bura nego je počela puhati tijekom leta. Nakon što je neko vrijeme kružio iznad Pelješca, kapetan aviona namjeravao se vratiti u Zagreb, ali je sa zagrebačkog aerodroma dobio negativan odgovor. Na zagrebačkom aerodromu više nije bilo osoblja za prihvat putnika. Riječ je o službama koje pripremaju zračni most za avion, usmjeravaju putnike kroz aerodromsku zgradu itd. Tada je kapetan aviona obavijestio putnike da moraju sletjeti u Rim kao alternativni aerodrom.

Nisu mogli sletjeti na aerodrom u Splitu jer je njemu završilo radno vrijeme. Naime, prema naredbi ministra prometa o otvorenosti aerodroma, radno vrijeme splitskog aerodroma u razdoblju od 26. ožujka do 28. 10. je od 6 do 22 sata. U Croatia Airlinesu jučer su potvrdili ovakav razvoj događaja, piše Jutarnji list.

“Zbog iznenadne bure, jačine vjetra koji je na dubrovačkom području prelazio dopuštene kriterije C. Airlinesa za sigurno slijetanje, zrakoplov CA na letu OU664 Zagreb - Dubrovnik nije mogao sletjeti u Dubrovnik. Odlučeno  je da se zrakoplov preusmjeri natrag u MZL Zagreb, no MZL Zagreb obavijestila je kompaniju da prihvat zrakoplova Airbus 320 i 124 putnika oko ponoći više nije moguće obaviti. S obzirom na činjenicu da u Hrvatskoj više nije bila otvorena ni jedna zračna luka, zrakoplov je preusmjeren u Rim, gdje je putnicima osiguran hotel, i to o trošku CA”, rekli su iz kompanije.

Putnici su jučer iz Rima prema Dubrovniku poletjeli oko 15 sati i u Dubrovnik sletjeli u 16 sati i 22 minute. Dakle, 17 sati i 53 minute nakon što su iz Zagreba poletjeli prema Dubrovniku!

Prema istoj naredbi, zagrebački aerodrom mora biti otvoren 24 sata. No, usprkos tome nadležne službe su odbile prihvatiti zrakoplov.

“Nečuveno. Zračna luka u Zagrebu mora biti otvorena 24 sata i ovo je  kršenje naredbe. Od Agencije za civilno zrakoplovstvo tražit ću najoštrije kažnjavanje uprave zagrebačke Zračne luke”, kazao je jučer ministar prometa Oleg Butković.

Doznajemo da to nije bio jedini problem s istim aerodromom te noći. Nakon što su u Rimu iskrcani putnici CA je želio  avion vratiti prazan u Zagreb. No, opet su dobili negativan odgovor!

Ovaj put zato jer tada aedrodrom nije imao  spasilačko-vatrogasnu kategoriju za prihvat zrakoplova tipa Airbus 320. Prema Pravilniku o spasilačko-vatrogasnoj zaštiti, vatrogasna kategorija aerodroma se određuje prema širini trupa koji prometuje na aerodromu, a temelji se na redu letenja. U slučaju ovog aviona aerodrom je morao biti opremljen za vatrogasnu kategoriju šest. Doznajemo da se na zagrebačkom aerodromu ta kategorija od ponoći do jutra spušta na kategoriju četiri, zbog čega ne mogu prihvaćati velike zrakoplove i aerodrom je praktički zatvoren. 

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.