SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BOUTIQUE LINGUA CAFFE
 
Buying time
Autor/izvor: Marta Šarčanin, Boutique lingua
Datum objave: 05.04.2018. - 20:36:10
ZAGREB - Fraza buy time odgovara našoj upotrebi fraze kupiti vrijeme ili dobiti na vremenu. I to je upravo ono što nam najčešće treba kad pričamo na stranom jeziku – malo više vremena. 

Pričanje na engleskom nije lako i često se osjećamo kao da nam treba više vremena kako bismo se pravilno i uspješno izrazili.Na sreću, engleski jezik ima mnogo fraza koje možemo iskoristiti baš za tu svrhu! 

I see what you mean (shvaćam što želiš/želite reći) – možemo je koristiti da bismo se složili sa sugovornikom, a dodavanjem veznika "but" na kraju fraze možemo iskazati i suprotno mišljenje. Primjerice: “I see what you mean, Iva. That’s a good idea!”

I’m sure you’re right, but (sigurna/siguran sam da si/ste u pravu, ali) – na pristojan način možemo izraziti neslaganje sa sugovornikom.

 Primjerice: “I’m sure you’re right, but my boss told me that I have to get these papers. Could you, please, look for them one more time?” 

You know (znaš/znate) – možemo iskoristiti da bismo objasnili nešto sugovorniku.

Primjerice: “You know, this company was founded in 1996.”

Ove tri fraze korisne su u trenutcima kad bismo najradije zastali u govoru i proveli nekoliko sekundi šuteći i smišljajući novu rečenicu.

Učenjem ovih fraza dobit ćete na vremenu i naučiti izraziti svoje stavove na mnogo elegantniji način.

www.facebook.com/boutiquelingua/