SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ŠIRENJE
 
Čačanski P.S. Fashion traži 150 radnika
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 20.04.2017. - 20:07:48
ČAČAK - Predsednik PKS Marko Čadež najavio je da će u okviru uvođenja dualnog obrazovanja, od sledeće školske godine biti uvedeno i tekstilno odeljenje u Čačku. On je u tom gradu posetio modnu kuću P.S. Fashion, gde je istakao da dobro napreduje uvođenje dualnog obrazovanja u Srbiji, na čemu radi PKS.

"Ukupno dvadesetak profila ćemo imati od sledeće školske godine, od špeditera, ugostitelja, službenika u bankarstvu i osiguranju, trgovaca u maloprodaji… Polako se razvija uvođenje dualnog obrazovanja, od pilot-projekta do sistemskog rešenja”, naveo je on. 
Čadež kaže da sledi i usvajanje novog zakona o tome uz podršku partnera iz Austrije i Nemačke, kao i da na njemu već radi Ministarstvo prosvete. 

"Cilj je da deca dobiju adekvatno stručno obrazovanje i veštine, a zaista mogu da ga dobiju u kompanijama”, naglasio je predsednik PKS. 

On je kazao da je ta čacanska firma jedan od lidera domaće tekstilne industrije, s obzirom na to da je konkurentna na domaćem i tržištu regiona. 

"Imaju problem kvalitne radne snage. U ovom regionu nije bilo dugo tekstilnog odeljenja u školama”, naveo je Čadež. 

Toj modnoj kući u Čačku, koja ima više od 470 zaposlenih, nedostaje oko 150 radnika da bi mogla da proširi proizvodnju. 

"Veliki problem u tekstilnoj industiriji je siva ekonomija. PKS u radnoj grupi sa Ministarstvom finansija i carinom pokreće to pitanje i traži donošenje konrektnih mera”, naglasio je Čadež. 

On kaže da taj problem dosta opterećuje one koji uredno izmiruju svoje obaveze prema državi, dok se suočavaju sa nelojalnom konkurencijom. 

"Prihvatili smo, takođe, sugestiju oko problema ukupnog volumena bruto plate u odnosu na poreze i doprinose, pogotovo kod delatnosti gde radnicima nisu plate toliko velike - da se napravi neka vrsta relaksacije u bruto delu kako bi se proširila baza”, rekao je Čadež. 

Kako kaže, ako se smanji deo tih obaveza i proširi baza, na primer, sa novih 150 ljudi, koliko je ovde potrebno, država će imati više novca u budžetu. 

Čačanskoj firmi P. S. Fashion nedostaje kadar za obavljanje poslova šivača, krojača i modelara, a opterećuje ih i nekontrolisan uvoz jeftine konfekcijske robe, posebno iz Kine. Ta firma se bavi bavi kreiranjem i proizvodnjom originalnih odevnih predmeta. Mesečni proizvodni kapaciteti trenutno iznose 50.000 komada gotovih proizvoda, koji uključuju odevne predmete i prateće detalje. 

Prodaju realizuje kroz ekskluzivne maloprodajne objekte u više od 90 gradova, sa tendencijom daljeg širenja. Svoju mrežu su proširili, sem na tržište BiH i Crne Gore, i na tržište Hrvatske, Makedonije i Slovenije. 

Vlasnik i izvršni direktor Predrag Pantović je rekao da bi država kroz smanjenje opterećenja na plate zapravo proizvođačima u ovoj delatnosti otvorila prostor i za povećanje niskih zarada zaposlenih. 

"Izborili smo se za tekstilno odeljenje zajedno sa PKS i gradonačelnikom. Ali, nije svrha da stvorimo samo šivače i proizvodne radnike, to možemo ovde za mesec dana, već da mladi koji sebe vide u dizajnu i modi steknu bazično poznavanje ovog posla kroz šivenje. Moja supruga Slađana je dokaz da ne može biti kvalitetan dizajner niti modelar onaj ko ne zna da šije”, dodao je on.