SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROBLEMI
 
Čadež: Najveći problem Srbije je odliv stručne radne snage
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 23.10.2017. - 15:35:21
BEOGRAD - Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ukazuje da se Srbija po pitanju podizanja konkurentnosti suočava sa velikim izazovima, od kojih je najveći odliv stručne radne snage.

Marko Čadež je na samitu "Mapa puta ka unapređenju konkurentnosti", rekao da, kada obilazi razne delove Srbije uvek čuje za isti problem – nedostatak radne snage.

"Svi oni imaju isti problem, a to je što mnogi ljudi napuštaju zemlju i odlaze da rade na drugim tržištima", rekao je Čadež u Beogradu tokom održavanja 17. Srpskog ekonomskog samita.

Istakao je da uzrok tome nije samo stanje srpske ekonomije, već potreba za radnom snagom u Nemačkoj i Austriji, a sada i u Slovačkoj, Češkoj i Rumuniji, koje su, kako je rekao, promenile zakonodavstvo i olakšale migraciju radne snage.

Prema Čadežu, migracija stručnjaka i radne snage je realnost, ali je istakao da Srbija sa tim mora da se izbori.

Čadež kaže da postoje različiti mehanizmi za zadržavanje kadrova i dodaje da je jedno od rešenja promena promeni obrazovnog sistema, pre svega uvođenju dualnog sistema obrazovanja.

Govoreći o investicijama, Čadež je rekao Srbija ulaže dosta novca u podizanje konkurentnosti i obuku kadrova za rad na visokotehnološkim mašinama.

Srbija, kaže, ima izgrađene instrumente za privlačenje investitora, koji daju rezultate jer, kako je objsnio, čak 50 odsto investicija koje dolaze na Zapadni Balkan dolaze u Srbiju.

Ipak, smatra, to nije dovoljno i treba se još više truditi kako bi u Srbiju došlo više visoko tehnološki sofisticirane kompanije.

Kao problem vidi infrastrukturu koja je neophodna da bi se robe brže i jeftinije prevozile sa jedne na drugu tačku.

"Kompanije ovde imaju mnogo veće troškove logistike nego u EU samo zbog infrastrukture. Moramo da se pozabavimo tim pitanjem kako da prevaziđemo taj jaz. Neophodno je da se poveže region Zapadni Balkan kao celina, kao region, sa EU, a ne pojedinačno", smatra Čadež.

Već sada, istakao je, postoje napori da se to ostavri i time smanje prepreke za transport proizvoda, čime se podiže konkurentnost.