SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROJEKTI
 
Cappelli: Kineskim investitorima predstavit ćemo projekt Velikog Brijuna
Autor/izvor: SEEbiz / Glas Istre
Datum objave: 18.09.2018. - 09:31:11
PULA - Konferencija u Dubrovniku bit će prigoda da se kineskim investitorima predstavi i ulagački potencijal u našu zemlju. Za pretpostaviti je kako su i Brijuni vrlo zanimljivi u tom smislu, rekao je za Glas Istre ministar Gari Cappelli, domaćin konferencije i član Povjerenstva za pripremu i realizaciju turističkog razvojnog projekta Veliki Brijun.

Nalaze li se među stotinama sudionika velike međunarodne turističke konferencije "Kina %2B 16", što se u utorak otvara u Dubrovniku i na koju pristiže velika kineska delegacija, i potencijalni investitori zainteresirani da u turistički razvoj Brijuna ulože 120 milijuna eura?

Na dubrovačkoj konferenciji jako kinesko izaslanstvo predvodi ministar kulture i turizma Luo Shugang, a sudjelovat će i ostali visoki predstavnici ministarstva, državni tajnici i diplomati kao i predstavnici 16 zemalja istočne i srednje Europe okupljeni u inicijativu za suradnju s Kinom na turističkom planu. No nije tajna da je za susret, čiji je domaćin hrvatski ministar turizma Gari Cappelli, potvrđen dolazak i brojnih kineskih gospodarstvenika i poduzetnika, od kojih se očekuje da prepoznaju silne hrvatske turističke potencijale.

Sudionici će, najavljuju organizatori, kroz poslovne radionice s domaćim poduzetnicima ojačati mogućnost povezivanja i ulaganja u Hrvatsku te potaknuti zajednički kreativni rad i razmjenu ideja. Najviše interesa kineski gospodarstvenici pokazuju za područje zdravstvenog turizma, suradnje javnog i privatnog sektora te investicija. Ne treba pritom zanemariti činjenicu da je ministar Cappelli ujedno član Povjerenstva za pripremu i realizaciju turističkog razvojnog projekta "Veliki Brijun", čiji je osnutak na prošlotjednoj sjednici u Puli amenovala Vlada, i čiji je cilj upravo pronaći investitora za istarske otočke bisere.

"Tijekom konferencije, osim bilateralnih susreta održat će se i program B2B (business-to-business, op.n.). Bit će to prigoda da se kineskim investitorima predstavi i ulagački potencijal u našu zemlju. Za pretpostaviti je kako su i Brijuni vrlo zanimljivi u tom smislu", rekao je za naš list ministar Cappelli.

Kako je prošlog tjedna na sjednici Vlade u Puli kazao ministar državne imovine Goran Marić, predsjedavatelj Povjerenstva, na Brijunima se postojećim planovima predviđa oko 400 smještajnih jedinica i 800 kreveta, a ulaganje u turističko-ugostiteljski segment se procjenjuje na 120 milijuna eura.

"Zaključeno je i da se hoteli unutar tog Nacionalnog parka moraju kategorizirati s pet zvjezdica", rekao je Marić. Uz njega i Cappellija članovi Povjerenstva su ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te predsjednik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Petrašić.