SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INVESTICIJE
 
Cappelli: Štrok u Liku ulaže 12 milijuna eura
Autor/izvor: SEEbiz / Novi list
Datum objave: 02.05.2018. - 08:28:39
RIJEKA - Slažem se u vezi s trenutnim stanjem, ali predlažem vam da se nađemo za pet godina. Vjerujte mi, Gorski kotar će već za to vrijeme u cijelosti biti preobražen, nudit će turistima velik broj sadržaja i u turističkom, ne samo prirodnom, smislu on će naprosto – procvasti. 

Postat će prava turistička destinacija. Riječi su to Garija Cappellija, ministra turizma, izrečene u opširnom razgovoru za Novi list.

- Jako sam fokusiran na razvoj turizma u kontinentalnoj Hrvatskoj, u krajevima koji su blizu mora, ali i daleko od njega. Permanentno provodimo edukacije, a ono s čime se već sada možemo pohvaliti je činjenica kako smo uspjeli povezati svih pet slavonskih županija tako da će od iduće godine na sajmovima nastupati pod zajedničkim  brandom i nazivom – Slavonija. Jako smo zadovoljni i s Imotskom krajinom. Oni su, recimo, bili najbliži preslikavanju istarskog kontinentalnog turizma. Na tom području već je mnogo vila s bazenima, ali usmjerili smo ih i prema naglašenoj ponudi njihove specifične gastronomije, isticanju povijesnih prednosti i zanimljivosti, kao i povezanosti s religijskim, međugorskim turizmom. I od njih se za pola sata može stići na prelijepo Makarsko primorje. Jako se lijepo razvija turistička priča u Međimurju i Baranji, svakako i u našem glavnom gradu Zagrebu, a jednu zanimljivu priču spremamo i za danas jako slabo razvijenu okolicu Knina.

Dobro, ali što je s gorskom Hrvatskom? Pa ona je silno potentna, a jednako toliko neiskorištena?

– Za Gorski kotar ću vas još nekoliko mjeseci držati u neizvjesnosti, ali bit će sve jasno kad se master plan razvoja turizma u Gorskom kotaru pojavi, dok za Liku imam i neke ekskluzivne podatke.

Koje, ako je riječ o Plitvicama i bliskom području turizam je već razvijen. Što je s velebitskim dijelom?

– O njemu i jest riječ. Na području Lovinca, u zaseoku Rasoja uz umjetno jezero, Goran Štrok, a dobro vam je poznato tko je on i koliko je primjerice utjecao na stvaranje luksuznog dubrovačkog turizma, ubrzo kreće u izgradnju turističkog naselja koje će u cijelosti uvažavati ekološke postavke. Obnovljivi izvori energije, turiste će se iz zadarske zračne luke dovoziti električnim automobilima, blizina Velebita, investicija po prilici vrijedna više od 12 milijuna eura jako će dobro djelovati i na razvoj okolne poljoprivrede jer će se u tim prostorima servirati isključivo ona iz ekološkog ili bio uzgoja, ponajviše s okolnih polja. Nismo zaboravili na kontinentalni dio Hrvatske.